Заплатите на общинските съветници в Дупница стават по-малки 11.06 | 15:16

Причината - промяна на закона

От Ивайло Ачев

От 1 юли тази година общинските съветници в Дупница ще получават по-ниски заплати, предаде БТА.

Преди промените в Закона за държавния служител общинските съветници получаваха до 60% от средното брутно възнаграждение в общинска администрация. За Дупница то е около 400 лева. С промените те не могат да получават повече от 30% от средното брутно възнаграждение, така че се очаква месечните им заплати да бъдат намалени до около 200 лева.

С около 100 лева по-малко ще получава и председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов, съобщиха от  общинската администрация. Намалението се налага поради промени в Закона за държавния служител, приети от Народното събрание през май. 

Кметът на града Методи Чимев е депозирал докладна записка в деловодството на Общинския съвет за определяне на възнаграждение на Константинов в размер на 896 лева. Сумата представлява 90% от размера на заплатата на кмета.

Досега председателите на общински съвети имаха право на заплата, равна на тази на  кмета, т. е. 1594 лева. Ивайло Константинов обаче получаваше по-малко, тъй като е на петчасов работен ден.  

Общинските съветници си гласуваха максималния размер възнаграждение, позволен от закона. Имаше предложение от групата на ОДС за възнаграждение 100 лева, но то бе отхвърлено.

Водещи

Най-четени