Започваме да строим "Южен поток" след юни догодина 13.11 | 10:31

Преговаряме за отпадане на посредниците при доставките на руски газ

От Ралица Стоянова

Стартът на строителството на черноморската част от "Южен поток" е предвиден за 7 декември. България ще трябва да изгради приемна станция, която да затопля идващият от Русия газ. Строителните работи на българска територия се очаква да започнат във втората половина на идната 2013 г. Първият газ по тръбата, по план, трябва да протече през 2016 г. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев пред TV7.

Според проектанта той ще струва 3,3 млрд. евро. Инвеститор от българска страна е Българският енергиен холдинг, а от руска "Газпром" – с равни дялове от по 50%.

През 2010 г. е подписано акционерно споразумение между двете страни, с което се ангажират да покрият със собствени средства 30% от разходите по проекта. Финансирането на останалите 70% трябва да дойде от привлечени средства. Тъй като делът на българската страна, възлизащ на 500 млн. евро, е непосилен за нас, са се водили дълги преговори за споразумение, с което да се позволи тези средства също да са привлечени от външни инвеститори.

Така Българският енергиен холдинг няма да дава средства за "Южен поток", нито банкови или държавни гаранции. Външният инвеститор ще бъде избран с конкурс, като по всяка вероятност ще бъде отпуснат синдикиран заем от няколко финансови институции. Окончателно това ще бъде решено в края на 2013 г.

Добрев подчерта, че не се правят допълнителни споразумения по проекта "Южен поток", всички те са направени още през 2008 г. Окончателното инвестиционно решение е просто техническа стъпка по реализиране на проекта.

"Южен поток" е алтернативно трасе със същия източник на газа – Русия, обясни Добрев. В момента обаче трасето минава през Украйна и Румъния. Това ни прави зависими и от тези две страни. Новият газов проект ще вкарва горивото директно в България, като преминава по дъното на Черно море. Така освен по-голямата сигурност на доставките, страната ни си спестява и допълнителните транзитни такси.

Дали ще влиза друг газ, освен руския в този газопровод, все още не е ясно. Това решение трябва да се вземе от Европейския съюз.

В момента се преговаря за нов договор за доставка на газ след 1 януари 2013 г. Основната му цел е да отпаднат посредниците и страната ни да има договор единствено с "Газпромекспорт". Добрев подчерта, че целта е този договор да е само за шест години, а не за 10 или 20, за да може страната ни да е гъвкава и когато се появят повече алтернативи – каквито биха били газът от Черно море и този от Каспийския регион, България да ползва по-евтино гориво. Ще се преговаря и за по-ниска му цена. 

Вчера (12 ноември) стана ясно, че ще подпишем договора за Южен поток" в четвъртък.

Водещи

Най-четени