Предварителни разчети за "Гражданска": От 212 лв. до 2201 лв. 20.11 | 20:00

Цената на полицата може да падне за примерни водачи и да скочи до над два бона за нарушителите, обясни застрахователна компания

От iNews

Близо 2000 лева може да стигне разликата в цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност”, когато заработи новата система "Бонус-малус”, съобщава вестник "24 часа", като се позовава на предварителните разчети на една от големите застрахователни компании, направени специално за медията.

Цената на полицата може да падне до 212 лв. за примерни водачи, които нямат нарушения, и обратното - да се качи до 2201 лв. за такива, които са натрупали наказания за лошо поведение на пътя и са причинили тежки инциденти.
 
Стандартните тарифи за неутралния 8-и клас по системата, от който тя ще стартира от 1 януари 2019 г., за повечето водачи ще се движат около 280-300 лв.
 
Както досега, и догодина тази цена ще се определя главно от три фактора - от мощността на автомобила, от размера на населеното място, в което той основно се кара, и от възрастта на водача.
 
Най-малка е чувствителността на цената от размера на населеното място. Разликите между голям град, малък град и село се колебаят около 10-60 лв. при една и съща кубатура на колата.
 
Застраховката ще бъде по-висока в големите градове, шофирането в които се смята за по-рисково, и по-ниска в малките, където няма много опасности на пътя.
 
Така например за един и същ автомобил с двигател 1800 кубика и средностатистически водач на възраст 30 - 45 години, разликата в базовата цена ще бъде незначителна в повечето големи градове.
 
Най-голямо оскъпяване носи възрастта на водача - при една и съща мощност на возилото и при едно и също населено място за млади водачи тя ще е двойно по-скъпа - 550 лв.
 
Същинското диференциране вече по системата "Бонус-малус” ще започне от догодина, а ще се прояви в цените от 2020 г.
Колкото по-рисков е водачът, толкова по-висока ще е стартовата стандартна цена.
 
От разчетите на застрахователни компании става ясно още, че в бонус частта на скалата класовете до 6-и ще отнемат от цената 2-3 лв.
 
"Слизането” в първите два класа - от стартовия 8-и до 7-и и до 6-и клас, ще бъде по-стръмно, като водачите ще получават по около 30 лв. поощрение чрез цената на полицата.
 
Идеята е първоначалният стимул към изрядно поведение на пътя да бъде по-силен, обясняват експерти.
 
Освен това нарушенията на пътя, заради които основно се преминава в по-нисък клас на бонус скалата, били близки по тежест.
 
В "наказателната” част, оскъпяването се очаква да върви много по-стръмно.
Например за водач, стартирал от 283 лв. догодина, преминаването в първия наказателен клас ще носи средно по 30 лв. по-скъпа полица.
Преминаването в по-горните класове за нарушители ще увеличава тежестта до 50-60 лв., а в най-високите класове, където ще попаднат водачи с най-много и най-тежки нарушения, ще се наказва с допълнителни 100 лева за клас.
 
Изчисленията на Комисията за финансов надзор, която предложи наредбата за корекции на цената на задължителните полици, показват, че по данни на КАТ около 85% от водачите са добросъвестни.
 
Основните критики към предложената от Комисията за финансов надзор проектонаредба са, че в първата година от действието си тя въвежда равен старт.
 
Освен това системата е конструирана така, че полицата може да поевтинее с до 25% за добри водачи, но след 8 години примерно поведение на пътя. За сметка на това при тежки нарушения и причинена смърт на пътя тя може да поскъпне с до 400%.
 
Наредбата предлага на застрахователите при корекциите в цената на полицата да подредят водачите според поведението им в 20 категории.
Колкото по- висока е категорията, толкова по-рисков е водачът. Базовият клас е 8-и и при него се получава стандартната премия, определена от съответния застраховател без корекции.
 
Предвидени са 7 класа бонус за безрисково шофиране, за които премията ще се намалява. Малус-класовете са общо 12, като при тях утежнението в цената тръгва от 110%.
 
Когато изряден шофьор придобие чисто нов автомобил или право на ползване на такъв по лизингов договор, той няма да ползва натрупаната до момента отстъпка, а ще трябва да плати базовата цена на застраховката, предвижда методиката.
 
В същото време, когато нарушител си купи нова кола, той ще плаща по-скъпа застраховка според рисковия си профил.
 
Хора от бранша споделиха няколко основни опасения, които могат да изкривят действието на системата.
 
Те очакват, че ще започне временно прехвърляне на собственост на автомобили с малко нарушения, за да се получи по-висока отстъпка от цената.
 
Други техни опасения са свързани със затруднения в достъпа им до системата на КАТ и МВР, както и това, че те не винаги съдържали цялата необходима информация, която да бъде архивирана в масивите им, и в гаранционния фонд.
 
Освен това според тях, трябва да се разшири базата данни в нея, като освен номера на регистрационния талон, да има и номера на рамата на автомобила.
 
Това ще предпази хората от изкушението да правят фиктивен внос и износ на автомобила си, за да го върнат с чисто малус досие и да си купуват по-евтини полици.
 
Освен това застрахователите допускат, че е възможно да се увеличи броят на хората, които ще правят опити да се договарят с КАТ за по-леко нарушение, за да им носи по-малко наказателни точки, което ще изкриви действието на системата.
Тъй като предстои обществено обсъждане на проектонаредбата преди окончателното ѝ приемане, от Комисията по финансов надзор обещават да отразят всяко разумно и обосновано предложение.

Водещи

Най-четени