"No smoking" доведе до 8% ръст в продажбите на цигари 24.10 | 12:13

По хотелите няма да се пуши, но за заведенията режимът се либерализира

От Филипа Тодева

С 8% е увеличена консумацията на цигари, заявил зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев на вчерашното заседание на комисията по икономическа политика. Той също подкрепил проекта за промяна в Закона за здравето, която води до отмяна на пълната забрана, и добавил, че сега е създадена изкуствена санитарна зона, пише в. "24 часа".

Според анкетите на чуждестранните туристи проблемите, които те виждат по време на почивката у нас, са лоша инфраструктура, шум и лоша хигиена, а пушенето изобщо не се споменава. Според статистиката у нас идвали и предимно туристи от страни, в които режимът е по-либерален.

"Има идея за създаването на национален фонд, който да се пълни от такси за превенция", съобщи още Ботев. Те ще се събират от собствениците на тези заведения, в които е разрешено тютюнопушенето.

От борда по туризъм, представен от Румен Драганов, заявиха, че туристическите пакети вече са продадени и една промяна сега ще попречи на туроператорите, които са сключили 150 000 договора за зимния и летния сезон.

100 хиляди колеги се борят за хляба си. Имаме пълен консенсус за хотелите, в които никой не иска да се пуши, но за другите места да се разреши, подкрепи пък идеята Благой Рагин от съюза на хотелиерите и ресторантьорите.

Най-четени