"Не сипвайте сол в здравето си!" и в Шумен 18.04 | 07:46

Националната кампания има за цел да повиши информираността за вредата от готварската сол

От Кремена Бедерева

Шумен е сред градовете, включени в информационните срещи под мотото "Не сипвайте сол в здравето си!", които са част от национална кампания в 19 градове в България, имаща за цел да повиши информираността за намаляване на консумацията на готварска сол. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в града.

От 16.00 до 18.00 часа пред Шуменския театър ще бъдат представени филми за ограничаване на консумацията на готварска сол в домакинствата и в заведенията за обществено хранене. На шуменци ще бъдат раздадени листовки и брошури, съдържащи информация за рисковете и за последствията от прекомерната употребата на готварска сол.

Акцията се организира от Министерството на здравеопазването, а сред партньорите на кампанията са община Шумен, Комисията за защита на потребителите, Регионалната здравна инспекция, браншови и неправителствени организации и медии.

Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол достига средно до 10-14 грама на ден, което е два пъти повече от безопасния прием - пет грама дневно. Според тези данни българите са на второ място в света по консумация на сол.

Водещи

Най-четени