"Пирогов" се напълни с пияни абитуриенти 26.05 | 12:42

Традиционно баловете за някои зрелостници завършиха в спешния център

От Кремена Бедерева

Седем абитуриента са постъпили в УМБАЛСМ "Пирогов” през почивните 24 и 25 май, като само един от тях е оставен за наблюдение в болницата.

Това каза д-р Асен Халаранов,началник на спешния хирургичен екип, на пресконференция в УМБАЛСМ "Пирогов”, предаде репортер на агенция "Фокус”. По-голямата част от тези абитуриенти са постъпили в болницата с алкохолно натравяне, но в лека степен.

Д-р Халаранов отбеляза, че през почивните дни повече постъпили пациенти са с оплаквания за сериозни кръвотечения или битови травми.

В "Пирогов” е постъпил и самоубиец, който страда от шизофрения, като неговото състояние е по-сериозно. Той е с прорезна рана в сърцето и корема, което е довело до операция с шев на сърце. Неговото състояние е тежко и той е настанен в централна реанимация.

Д-р Атанас Кацаров, главен административен лекар наКлиниката по детската ортопедия и травматология, посочи, че в детска травматология през почивните дни са постъпили 135 деца за преглед, като само 11 от тях са настанени за наблюдение. Пострадалите момчета са повече, отколкото момичетата.

По думите на д-р Халаранов - за периода, в сравнение с Великденските празници, постъпилите пациенти са повече, тъй като почивните дни са малко и хората не пътуват. Д-р Кацаров призова децата да играят по внимателно, тъй като повечето травми са вследствие на падания с велосипед.

От "Пирогов" съобщиха, че остава стабилно състоянието на 15-годишното момиче, прието с 4,3 промила алкохол в кръвта.

От болницата посочиха, че момичето ще бъде изписано днес. Д-р Атанас Кацаров, главен административен лекар на Клиниката по детската ортопедия и травматология, посочи, че по процедурата следва от "Пирогов” да уведомят Агенцията за закрила на детето, предвид това, че момичето е непълнолетно. "Няма компромиси в този случай”, заяви д-р Кацаров.

След употреба на алкохол на 25 май, момичето изпадна в тежко състояние, заради което бе повикан екип на "Спешна помощ”. След пристигане на линейката, компанията на непълнолетната девойка нападнаа екипа на "Спешна помощ” и му нанесе побой.

Водещи

Най-четени