1,2 милиона българи са здравно неосигурени 23.05 | 11:16

Финансови санкции за тези, които не се осигуряват, биха довели до очаквания резултат, смята шефът на НЗОК

От Кремена Бедерева

1,2 милиона българи са здравно неосигурени. Това заяви пред Радио "Фокус” д-р Пламен Цеков, директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той допълни, че административни санкции за гражданите, които не са внесли здравните си вноски, все още съществуват, но този механизъм не работи добре. "Наистина в системата имаме 1,2 млн. лица, които не са осигурени.

На практика се оказва, че голяма част от тези неосигурени лица, когато имат нужда от медицинска помощ, възстановяват правата си и в закона е разписано, че ако човек възстанови за последните три години вноските, той може да си върне здравните права”, каза още управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков.

Той подчерта, че административни мерки като финансови санкции за тези, които не се осигуряват, биха довели до очаквания резултат. Той допълни, че подкрепя идеята да има определени административни услуги, които не нарушават правата на гражданите, да бъдат реализирани, ако съответното лице не е платило осигуровките си.

Относно лекарствата за онкоболните, д-р Цеков заяви, че процедурата по договаряне на онкомедикаментите вече е приключила. Той заяви, че при медикаментите за онкоболните има спад в цената, но не в такава степен, която се очаква от обществото.

Д-р Пламен Цеков подчерта, че по отношение на инкретин-базирана терапия се е вдигнал повече шум от необходимото. Според управителя на Здравната каса, това е методът през последните години, с който касата е принуждавана да се движи в посока на определени желания.

Той бе категоричен, че касата се стреми с ограничения финансов ресурс, който има, да заплаща лечението на българските граждани. Д-р Цеков каза още, че здравната каса функционира добре към момента.

Той допълни, че са зададени параметри от бюджета се изпълняват и се следят стриктно и подчерта, че е направил някои кадрови промени в касата и екипът, с който той ще работи от тук нататък вече е сформиран.

Водещи

Най-четени