1/4 от пушачите с дефектен ген могат да развият рак на белите дробове 02.06 | 19:00

Английски изследователи откриха зловеща закономерност

От Боян Кърпачев

Около една четвърт от пушачите, които носят дефект в гена BRCA2 ще развият рак на белите дробове в някакъв момент от живота си, заключава голямо международно проучване
Учените не били наясно за връзката между рака на белите дробове и специфичен дефект в BRCA2, засягащ около 2 на сто от населението. Дефектът в гена увеличава риска от развитие на рак на белия дроб с около 1.8 пъти.

Пушачите, като рискова група имат по-висок процент на заболеваемост - около 13 на сто (16% при мъжете и 9,5% при жените). Новото изследване комбинира резултатите и показва, че около един на всеки четирима пушачи с дефект на BRCA2 ще развие рак на белите дробове в някакъв момент от живота си.

Изследователите сравнили ДНК на 11 348 европейци с рак на белия дроб и 15 861 здрави, търсейки разлики в специфични части от тяхната ДНК.

Дефектния BRCA2 доказано увеличава риска от рак на гърдата, рак на яйчниците и други видове рак. Сега промените в този ген се свързват и със заболеваемостта от рак на белия дроб и най-често от типа плоскоклетъчен карцином.

Резултатите показват, че в бъдеще пациентите с плоскоклетъчен карцином на белия дроб може да се възползват от лекарства, специално предназначени да бъдат ефективни при рак с BRCA мутации.

Ръководителят на изследването професор Ричард Хълстън, професор по молекулярна и популационна генетика в Института за изследване на рака заявява: "Нашето изследване показва, че мутация в гена BRCA2 има много голям ефект върху риска от рак на белите дробове в контекста на тютюнопушенето. Пушачите по принцип имат почти 15 процента шанс за развитие на рак на белия дроб, далеч по-висока отколкото при непушачите. Нашите резултати показват, че някои пушачи с мутация в BRCA2 са изложени на още по-огромен риск от рак на белия дроб. Рискът при тях достига до 25 на сто"

Водещи

Най-четени