150 млн. евро обезщетение за земеделци предлага ЕК заради E.coli 07.06 | 16:01

25 са вече жертвите на заразата - продължават съмненията за бобените кълнове

От Ивайло Ачев

10 милиона лева загуби от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли ще декларира земеделският министър Мирослав Найденов на започналия в Люксембург извънреден Съвет на агроминистрите от ЕС, предаде Агенция "Фокус”.

Една от основните теми на срещата е възможността за компенсиране на загубите на производителите на зеленчуци в ЕС заради невярно разпространената информация, че заразата е дошла от биологично произведени краставици в Испания. Това доведе до рязък спад на потреблението на зеленчука в Съюза.

Министър Мирослав Найденов уточни, че откакто започна кризата със смъртоносния щам на бактерията, производителите на краставици у нас са губели на ден по 1 млн. лв. Така седмичната им загуба е 7 млн. лв. или около 3,5 млн. евро.

Данните са на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Те съвпадат с информацията за загубите, с която разполага и земеделското министерство, уточни министърът. Според него обаче, ако кризата продължи, загубите на родните производители ще се увеличават.

Преди началото на заседанието пред административната сграда в Люксембург медийният интерес бе насочен предимно към европейския комисар Дачиан Чолош и испанския министър на земеделието Роса Агилар. Преобладаващите журналисти са испанските.

Еврокомисарят Чолош обясни преди заседанието, че ЕК ще се опита да намери всички възможни средства за въздействие на кризата. Комисията ще предложи на Европейския съвет да бъдат дадени 150 млн. евро обезщетение на производителите на плодове и зеленчуци в ЕС.

Критиките към германските власти по отношение реакцията им към кризата се засилват. По време на днешното заседание на Европейския парламент евродепутатите поискаха пълно разследване на действията по овладяване на кризата – както на европейско ниво, така и на ниво властите в Германия.

Отделно европейските депутати се съгласиха, че трябва да има обезщетение за европейските фермери, както и да се върне доверието на потребителите към европейските плодове и зеленчуци.

Междувременно стана ясно, че бобените кълнове, които бяха взети за проби от ферма в Долна Саксония, все пак може да се окажат виновниците за заразата с ешерихия коли (E.coli), твърди говорител на местното министерство за защита на потребителите, цитиран от Local.de.

Според властите в Долна Саксония изследването на пробите върви трудно, тъй като заразата е станала преди две до четири седмици и съответно сега не може да се намери доказателство за присъствието на бактерията.

Вчера стана ясно, че първите 23 проби от общо взети 40, са негативни за ешерихия коли - за останалите 17 все още няма информация.

Броят на жертвите на смъртоносната епидемия от бактерията Ешерихия коли нарасна до 25 души, след като две жени, на възраст 88 и 74 години, са починали в провинция Долна Саксония, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Всички смъртни случаи от заразяването, с изключение на един в Швеция, са регистрирани в Германия. Властите все още не са установили източника на заразата, която е засегнала повече от 2 300 души в 14 страни.

 

Най-четени