2/3 от българите трудно разчитат етикетите на храните 08.07 | 13:44
Дребен шрифт и липса на знания за Е-тата тормозят хората у нас

Според 72% от българите хранителните продукти влияят върху здравето ни, само 39% обаче четат редовно информацията на етикетите. Това показва проучване относно потребителското поведение спрямо информацията на етикетите на хранителните продукти, изготвено от "Алфа Рисърч" сред 800 души в периода 24 юни – 4 юли.
Като най-важна информация на опаковката запитаните определят срока на годност (81,5%), цената (71%), фирмата-производител (47%) и грамажа (43%). Тези фактори влияят и най-силно при взимането на решение за покупка.
Потребителите в най-малка степен се интересуват от информацията за енергийната стойност на продукта (4%).
63% от запитаните изпитват затруднения с прочитането на информацията, което се дължи най-вече на бледи букви, малък шрифт, много числа или символи, чието значение не е ясно. Потребителите в голяма степен не са наясно и със значенията на Е-тата в съдържанието на храните.
Тези резултати ясно показват, че има нужда от опростяване на информацията на етикетите. Като предложения как да се осъществи това анкетираните посочват рисковите стойности да се обозначават в друг цвят (например червен), със символ или картинка или пък чрез графика.
Потребителите биха искали да получават повече информация от етикетите за съставки на продукта, които биха могли да крият потенциален риск за здравето (алергени и оцветители например), наличието на ГМО в храните и страната производител.
В тази насока на 6 юли ЕС прие ново законодателство относно етикетите на хранителните продукти. То предвижда енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол да бъдат ясно обозначени на опаковките на хранителните стоки.
Етикетите трябва да са четливи и да съдържат информация за енергийните стойности на 100 гр от продукта, както и препоръчителни дневни дози. Ще бъде обозначавана и страната-производител при рибата и прясното месо.
Заради лобиране от закона са изключени алкохолните напитки и е отпаднало задължителното отпечатване на информацията за хранителните стойности на лицевата част на продукта, каза Антония Първанова, която е член на Комисията по безопасност на храните в ЕП.
Хранителната промишленоств ЕС ще разполага с три години, за да се приспособи към новите правила.
Водещи
-
Доживотен затвор за смърт на пътя! Новите мерки вече действат
Вече се носи наказателна отговорност за отказ за тестване при произшествие - от една година...
04.08 | 11:30
-
Бизнесът има отсрочка до края на октомври да пренастрои касовите си апарати и софтуерите на фирмите
Тя отбеляза, че засега няма увеличение в цената на услугата по поддръжката на касовите...
04.08 | 10:59
-
Изписват от ИСУЛ първото дете с алогенна трансплантация
В клиниката вече е извършена и втора алогенна трансплантация
04.08 | 10:45
-
Общо 172 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Без нанесени материални щети са възникнали 146 пожара, от които: 96 в сухи треви, горска...
04.08 | 10:30
Най-четени
-
Аптеките в страната срещат сериозни предизвикателства с въвеждането на двойното етикетиране на цените на лекарствата в левове и евро
Първоначално софтуерът е давал и неточни изчисления на цените на лекарствата от левове в евро,...
04.08 | 09:59
-
Общо 172 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Без нанесени материални щети са възникнали 146 пожара, от които: 96 в сухи треви, горска...
04.08 | 10:30
-
В Западна и Югозападна България - бури, в Източна - слънце
Дневните температури ще бъдат между 32°C и 35°C, а над планинските райони в Западна България –...
04.08 | 08:00