2/3 от българите трудно разчитат етикетите на храните 08.07 | 13:44
Дребен шрифт и липса на знания за Е-тата тормозят хората у нас
Според 72% от българите хранителните продукти влияят върху здравето ни, само 39% обаче четат редовно информацията на етикетите. Това показва проучване относно потребителското поведение спрямо информацията на етикетите на хранителните продукти, изготвено от "Алфа Рисърч" сред 800 души в периода 24 юни – 4 юли.
Като най-важна информация на опаковката запитаните определят срока на годност (81,5%), цената (71%), фирмата-производител (47%) и грамажа (43%). Тези фактори влияят и най-силно при взимането на решение за покупка.
Потребителите в най-малка степен се интересуват от информацията за енергийната стойност на продукта (4%).
63% от запитаните изпитват затруднения с прочитането на информацията, което се дължи най-вече на бледи букви, малък шрифт, много числа или символи, чието значение не е ясно. Потребителите в голяма степен не са наясно и със значенията на Е-тата в съдържанието на храните.
Тези резултати ясно показват, че има нужда от опростяване на информацията на етикетите. Като предложения как да се осъществи това анкетираните посочват рисковите стойности да се обозначават в друг цвят (например червен), със символ или картинка или пък чрез графика.
Потребителите биха искали да получават повече информация от етикетите за съставки на продукта, които биха могли да крият потенциален риск за здравето (алергени и оцветители например), наличието на ГМО в храните и страната производител.
В тази насока на 6 юли ЕС прие ново законодателство относно етикетите на хранителните продукти. То предвижда енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол да бъдат ясно обозначени на опаковките на хранителните стоки.
Етикетите трябва да са четливи и да съдържат информация за енергийните стойности на 100 гр от продукта, както и препоръчителни дневни дози. Ще бъде обозначавана и страната-производител при рибата и прясното месо.
Заради лобиране от закона са изключени алкохолните напитки и е отпаднало задължителното отпечатване на информацията за хранителните стойности на лицевата част на продукта, каза Антония Първанова, която е член на Комисията по безопасност на храните в ЕП.
Хранителната промишленоств ЕС ще разполага с три години, за да се приспособи към новите правила.
Водещи
-
Макрон се среща със Зеленски, Стармър и Мерц в Лондон
Там ще обсъдят ситуацията в Украйна и текущите мирни преговори с посредничеството на САЩ
06.12 | 18:32
-
Арман Бабикян: Възможни са разговори между Радев и Пеевски, които не виждаме
"За растежа на Пеевски е нужен брилянтен представител на изтока и лявото като Радев", смята...
06.12 | 17:40
-
Боршош: Планинският туризъм е с ниско ниво на достъпност
Министърът на туризма коментира, че 2026 година трябва да е преломна за българския планински...
06.12 | 17:20
-
Никола Цолов с първи подиум във Формула 2
06.12 | 16:59
Най-четени
-
Мирослав е големият победител в "Игри на волята"
Той получи и голямата награда от 100 000 лева
06.12 | 11:20
-
Любен Дилов-син: Политически е изгодно да подадем оставка, но държавата има нужда от бюджет
Новата финансова рамка ще се хареса, смята той
06.12 | 13:00
-
Свлачище блокира движението по пътя Асеновград - Смолян
В град Пловдив са наводнени кръстовища
06.12 | 12:40
-
Екипажът на блокирания край Ахтопол „Кайрос“ има храна и вода за 3 дни
На борда на „Кайрос“ има 10 души екипаж
06.12 | 16:40