Захар, брашно, олио и яйца - поскъпват през изминалата седмица 08.07 | 18:45

В някои магазини цялото агне се продава по-евтино в магазините, отколкото по борсите

От Деляна Петкова

Работната група към Министерството на земеделието и храните публикува традиционния си седмичен доклад за изменението на цените на едро и дребно в страната. Експертите следят цените на шест хранителни продукта.

Данните от проверките им показват, че олиото поскъпва незначително – с 0.02 лева, на пазарите на едро. В магазинната мрежа цената му със стотинка по-висока спрямо предходната седмица. Съществено обаче е поскъпването на суровината в София – над 20 стотинки за литър.

С 1.6% обаче намалява цената на едро на замразеното пилешко месо. В Бургас тенденцията е обратна – замразеното пилешко месо, но в магазинната мрежа, е с 0.31 лева по-скъпо. Охладеното пиле запазва цената си на едро в повечето региони на страната. В магазините обаче цената му се покачва – най-значително в Бургас (11%).

Незначителен ръст бележи и цената на захарта на едро – с 0.5% или 0.01 лева на килограм. Най-скъпо суровината се търгува по борсите във Враца – 2.39 лева на килограм. На дребно захарта е най-скъпа във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен – 2.53 лева на килограм.

В повечето региони цените на едро на цялото агне остават без съществена промяна спрямо предходната седмица. В Шумен обаче месото поскъпва с над 15%, докато в Русе цената му намалява с 2%. Има данни, че в някои магазини в страната цялото агне се продава на по-ниска цена от тази на едро.

Брашното поскъпва с 1% по цени на едро. В магазините обаче експертите на МЗХ не отчетоха промяна. Брашното поскъпва единствено в София по цени на дребно – изменението е в рамките на 2.1% за големите търговски вериги. В столицата обаче е най-малък маржът между цена на едро и на дребно.

Яйцата на едро също поскъпват. Единствено в Благоевград цената им е по-ниска, макар и само с 0.01 лева.

Ето и повече подробности за движението на цените на едро и дребно по отделните региони в страната. Данните са на Министерството на земеделието и храните.

Олио

През анализирания период средната цена на едро, на рафинирано слънчогледово олио за страната бележи незначително повишение с 0.02 лв./литър.

По области, цените на едро варират от 2.47 лв./литър (Пазарджик) до 2.95 лв./литър (Пловдив). В девет области се наблюдава възходящ тренд на цените, като най-съществен е в Добрич (0.22 лв./литър) и Пловдив (0.19 лв./литър). Лек спад при цените на борсите има в три области – Кърджали (0.04 лв./литър), Силистра (0.05 лв./литър) и Хасково (0.03 лв./литър).

Средната продажна цена на рафинираното олио в големите търговски вериги и в другите търговски обекти отбелязва повишение от 0.01 лв./литър.

В големите търговски вериги в страната цените на олиото варират от 2.72 лв./литър (Шумен) до 3.32 лв./литър (Варна). Три са областите, в който се наблюдава намаление на цените – Враца и Монтана (0.05 лв./литър), Шумен (0.02 лв./литър). Увеличение се отбелязва също в три области, като за втора поредна седмица в София е регистрирано най-съществено повишение – (0.20 лв./литър).

В другите търговски обекти ценовият диапазон остава непроменен спрямо предходния анализиран период – от 2.90 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3.40 лв./литър (Варна). Спад е регистриран единствено в Стара Загора (0.15 лв./литър). В две области олиото се търгува на по-високи цени – София (0.22 лв./литър) и Перник (0.05 лв./литър). В останалите области цената остава на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа. За трета поредна седмица, разликата между цените във веригите и малките магазини е най–голяма в Добрич (0.36 лв./литър).

Най–голям марж между цената на дребно и цената на едро се наблюдава в Стара Загора и Хасково – 0.65 лв./литър за големите търговски вериги и Варна – 0.70 лв./литър за останалата магазинна мрежа.

Пилешко месо

Замразено пиле

През наблюдавания период цените на едро на замразеното пилешко месо, средно за страната, бележат намаление с 1.6% спрямо предходната седмица. Най-голямо е намалението, регистрирано в Ямбол – 9.7%. Незначително увеличение на цената на едро се наблюдава в три области – Бургас (0.3%), Разград (0.4%) и Ловеч (0.5%).

Диапазонът, в който се движат цените на едро в различните области е от 2.91 лв./кг (Монтана) до 4.47 лв./кг (Разград).

Цените на дребно в големите търговски вериги са в диапазона от 3.73 лв./кг (Шумен) до 4.65 лв./кг (Бургас). В шест области е регистрирано увеличение на цените като най–значително е в Бургас (0.31 лв./кг). Понижение на цените се наблюдава в четири области – Кюстендил (1.1%), Перник (1%), София (0.9%) и Пловдив (0.2%).

Средната цена на дребно на замразеното пилешко месо в другите търговски обекти остава непроменена спрямо предходната седмица. Продуктът в тези търговски обекти се предлага в ценовия диапазон от 3.98 лв./кг (Търговище) до 4.90 лв./кг (Ловеч). Увеличение на цените от 0.1 до 1.2% се наблюдава в пет области, а намаление в две – Шумен (5.7%) и Перник (2.3%).

През тази седмица, отново Плевен е областта, в която се наблюдава най-голям марж между цената на едро и тази на дребно в търговските вериги на замразеното пилешко месо (1.55 лв./кг). Най-малкото отклонение между двете цени е отчетено в Благоевград (0.27 лв./кг). В другите търговски обекти отклонението между двете цени е в рамките на 0.31 лв./кг (Стара Загора) – 1.80 лв./кг (Плевен).

Пиле – прясно, охладено

През седмицата цените на едро на охладеното пилешко месо в страната се движат в диапазона от 3.80 лв./кг до 4.65 лв./кг, като в по-голяма част от областите те запазват нивата си от предходната седмица. В четири областни центрове се отчита поскъпване от 0.1 до 1.3%, най-значително в Шумен (0.06 лв./кг).

Средната цена на дребно на охладеното пилешко месо (4.95 лв./кг) в големите търговски вериги е по-висока с 0.03 лв./кг от предходната седмица. По области, цените варират от 4.45 лв./кг (Шумен) до 5.49 лв./кг (Бургас). В шест области охладеното пилешко поскъпва от 2.3% (Сливен и Ямбол) до 11% (Бургас). Само във Варна и Шумен е налице намаление на цената, съответно с 5.9 и 2.2%.

Общо за страната средната цена на дребно в останалата магазинна мрежа също отбелязва незначително увеличение - 0.01 лв./кг. Почти във всички области цените в магазините поддържат нивата си от предходния период на наблюдение. Единствено в Шумен охладеното пилешко месо в търговската мрежа поскъпва с 2%. По области, ценовият диапазон е от 4.65 лв./кг (Добрич) до 5.45 лв./кг (Ловеч).

През анализирания период, най-голямо отклонение между цените на едро и цените на дребно е отчетено в големите вериги в Търговище (1.25 лв./кг), а най-малко в Пазарджик (0.05 лв./кг). В останалите магазини маржът е най-голям в Кюстендил и Благоевград (1.15 лв./), а най- малък в Сливен и Ямбол (0.27 лв./кг).

Захар

През изминалата седмица експертите от МЗХ регистрират незначително повишение на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар - с 0.5% или 0.01 лв./кг.

По области, търговията на едро със захар се движи в ценовите граници от 2.05 лв./кг до 2.39 лв./кг., като най-ниски стойности са отчетени в Добрич, а най-високи отново във Враца.

В седем области търговията на едро със захар през седмицата е на по-високи ценови нива спрямо предходния период. Най-съществено поскъпването е в Пловдив – с 0.09 лв./кг, Монтана и Разград – с 0.07 лв./кг. В същото време бялата захар се предлага на по-ниски цени в областите - Ямбол (2.8%), Силистра и Стара Загора (1.8%), Благоевград (0.9%) и София (0.4%).

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са в диапазона от 2.27 лв./кг (Хасково) до 2.53 (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В преобладаващата част от областите се регистрира незначително поскъпване - най-съществено в София (3%) и Видин (2.1%).

При търговията на дребно в другите търговски обекти цените на захарта в страната варират от 2.29 лв./кг (Перник) до 2.63 лв./кг (Шумен). Понижение на цената се наблюдава единствено в Плевен – с 1% или 0.02 лв./кг. Възходящо изменение е регистрирано в осем области, най-значително в Добрич - с 10.1% или 0.23 лв./кг.

За поредна седмица, в преобладаващата част от областите цената на дребно в малките магазини е на по-ниски нива, спрямо големите супермаркети. Най-голяма разлика при цените в различните търговски обекти е регистрирана в Добрич – 0.20 лв./кг.

Най-голямо отклонение между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0.43 лв./кг за големите търговски вериги, а за другите търговски обекти в Добрич – 0.45 лв./кг.

Агнешко месо

През изтеклата седмица цените на едро на цяло агне в страната се движат в диапазона от 10.75 лв./кг до 13.98 лв./кг, съответно в Кърджали и Русе. В повечето областни центрове на страната цените на едро остават на нивата си от предходния период. Увеличение се отчита само в две области – Шумен (15.7%) и Варна (5.1%). Единствено в Русе цялото агне се предлага с 2% по-евтино.

В големите търговски вериги цените на цялото агне са на нивата от предходната седмица. Спад от 2,7% е регистриран единствено в Бургас. В другите търговски обекти цените на цялото агне също са без промяна. Средно за страната цените на дребно на цялото агне в другите търговски обекти са по-високи от тези в големите вериги с 0.02 лв./кг.

За периода на наблюдение маржът между цената на едро и дребно на цяло агне в големите вериги е в диапазона от 0.366 лв./кг в Стара Загора до 2.65 лв./кг в Пазарджик, а при другите търговски обекти, отклонението между двете цени е в рамките на 0.03 лв./кг (Ловеч) – 1.55 лв./кг (Смолян).

Наличните данни сочат, че в магазинната мрежа в някои области на страната цялото агне се продава на по-ниска цена от тази на едро.

Брашно

През последната седмица, цените на едро на брашно тип "500”, средно за страната, бележат повишение спрямо предходната седмица с 1%. По области, цените на едро отново са в границите от 0.84 лв./кг (Враца) до 1.14 лв./кг (София). В по-голяма част от областните центрове се наблюдават колебания в цените, като отклоненията са в широкия диапазон от -15% до +11.1%.

Най-чувствителен е спадът в Смолян (15%) и в Благоевград (4.5%). В останалите области, където е регистрирано понижение на цените то е незначително (от -1.1% до -2.1%). По-високи цени на брашното на едро се отчитат в седем областни центрове. Поскъпването на продукта е по-съществено в Бургас и Хасково, съответно с 8.9% и 8.8%.

Може да се каже, че през изминалата седмица за разлика от цените на едро, при тези на дребно липсва движение.

Почти в цялата страна, големите търговски вериги запазват цените на дребно на брашното от последните няколко седмици и са в рамките на 1.07 лв./кг (Разград, Русе и Силистра) до 1.25 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Промяна на ценовите нива има единствено в София, като там брашното се предлага на по-високи цени (2.1%) спрямо предходния период.

Най-голям е маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети във Враца – 0.35 лв./кг. Сравнително големи разлики между тези цени има и в областите Плевен, Пазарджик и Велико Търново. Най-малко е отклонението отново в София – 0.05 лв./кг.

Без промяна спрямо предходната седмица са и цените на дребно на брашното в другите търговски обекти – от 1.13 лв./кг (Русе) до 1.30 лв./кг (Благоевград, Враца и Кюстендил). Единствено в две области (Перник и София) се регистрира изменение на цените – повишение, съответно с 1.7% и 4.3%.

За поредна седмица, най-малка е разликата между цената на едро и цената на дребно в другите търговски обекти в София (0.06%), а най-голяма във Враца (0.46 лв./кг).

Средно за страната, цените в другите търговски обекти са по-високи с 0.06 лв./кг от тези в големите вериги.

Яйца

Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L не са наблюдавани) са в диапазона от 0.12 лв./бр. До 0.25 лв./бр., съответно във Враца и Варна. Единствено в Благоевград се регистрира намаление на цените на едро (с 0.01 лв./бр.) Повишение на цените се наблюдава в шест области

Цените на дребно на яйца, размер М в големите търговски вериги отново са в границите от 0.16 лв./бр. - 0.28 лв./бр., макар че се отчита изменение (с 0.01 лв./бр.) в десет областни града. Най-ниска цена е регистрирана в Пловдив и Пазарджик, а най-висока в Разград. Непроменени са и ценовите нива в големите търговски вериги при яйца, размер L, които са в диапазона от 0.17 лв./бр. (Пловдив) до 0.29 лв./бр. (Разград).

В другите търговски обекти цените на яйцата, размер M са в рамките на 0.16 лв./бр. до 0.21 лв./бр. В пет областни града се отчита намаление на цените, като най-съществено е в Сливен (0.02 лв./бр.), а възходящо движение се наблюдава в Кюстендил и Благоевград (0.01 лв./бр.).

Както и през предходния период, цените на дребно на яйца, размер L в другите търговски обекти са в диапазона от 0.16 до 0.24 лв./бр. Изменение на цените се отчита единственото в София – понижение с 0.01 лв./бр.

В повечето райони на страната, в големите супермаркети предлагането на яйца и от двата размера е на по-високи цени от тези в по-малките търговски обекти, като разликите достигат до 0.13 лв./бр. в Разград и Русе.

Маржът между цените на едро и на дребно за яйца, размер М е в рамките на 0.01 до 0.14 лв./бр., като най-значително отклонението отново е в Разград.

Водещи

Най-четени