200 новородени проплакаха за първи път у нас през новата година 03.01 | 20:17

Най-много бебета между 1 и 3 януари 2013 година са се родили на територията на област София

От Елена Кирилова

Общо 200 новородени има в България от 1 януари до днес (3 януари). Това показва справка в Информационната система за ражданията, към Министерството на здравеопазването.

Най-много бебета през новата година са се родили на територията на област София. 48 малчугана вече се числят към населението на столицата.

И през изминалите 12 месеца София можеше да се похвали с множество новородени. Столичната АГ болница "Майчин дом” стана единственото медицинско заведение, което премина границата от 4000 раждания през годината. Общо родените в Софийска област бебета през 2012 г. са 14 385.

Почти наполовина по-малко раждания през новата година има в област Пловдив - 26 на брой. Третата област, която може да се похвали с множество бебета през 2013 г., е Сливен, където са се родили общо 21 деца.

10 малчугана са проплакали в Пазарджик от началото на годината, а в областите Стара Загора и Шумен - по девет.

Ямбол отбеляза ръст, макар и минимален, в раждаемостта през 2012 г. През миналата година са се родили с шест бебета повече, в сравнение с предходната. За тази година новородените в областта са осем. Толкова са и в областите Хасково и Търговище.

Областите Велико Търново, Добрич, Кърджали, Разград и Силистра обаче още не могат да се похвалят с новородени.

През тази година няма да има и ново издание на "Бебе на годината”, тъй като е преструктуриран механизмът на кампанията.

Най-четени