301 ин витро бебета в Плевен 11.06 | 10:10

Те са родени с помощта на Клиничния институт за репродуктивна медицина в града

От Кремена Бедерева

Двеста и една жени са станали майки с помощта на Клиничния институт за репродуктивна медицина (КИРМ) в Плевен от създаването му досега - за период от три години и половина, съобщиха за БТА от лечебното заведение.

Тези жени са родили след ин витро процедури 301 бебета, сред които има 14 тройки и 72 двойки новородени.

От Фонда за асистирана репродукция са финансирали 57 от майките, дали живот на 93 бебета. Броят на новородените е една седма от общия брой родени деца досега по линия на фонда в цялата страна.

Според тези данни плевенското лечебно заведение постига рекордно висока за страната успеваемост, коментират от КИРМ.

iNews припомня, че вече отвори врати най-новата ин витро болница в София. Това е бившият център по репродуктивна медицина и ин витро "София”, но с ново име - СБАЛАГРМ "София” и на нов адрес - Студентски град, ул. "Баку" 5Б, точно до Парк Хотел Витоша.

Както iNews вече писа, проектът е на д-р Явор Владимиров, специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит, и на неговия екип.

"Новото здравно заведение има за цел да се справи с безплодието и да даде нов поглед на профилактиката на репродуктивното здраве” - така д-р Владимиров определи мисията на ин витро болницата, която до месец подписва с фонд "Асистирана репродукция".

СБАЛГРАМ "София” лекува основно безплодието, но се занимава и с оперативна гинекология, патология на бременността и профилактика на онкологичните заболявания при жената. Болницата има оперативен сектор и отделение с 30 легла, а в диагностично-консултативния център се прави диагностика и лечение в извънболничната помощ.

Новост за България е ин витро лабораторията, която разполага с всички съвременни техники и оборудване от висок клас за асистирана репродукция. Специални мултигазови инкубатори правят условията за развитие на ембрионите близки до тези в майчиното тяло.

Уникалното при тях, подчертават специалистите, е, че кислородът, който се подава, е в същото количество, както при вътреутробно развитие – от 5% до 8%.

Новост са и четирите лаборатории за диагностика и лечение на безплодие, особено на трудно решими случаи, допълват още от заведението.

Водещи

Най-четени