Спряха доплащанията за ин витро процедури 25.05 | 12:00

4 360 пациенти са получили финансиране от "Фонда за асистирана репродукция" през 2010 година

От Деляна Петкова

Доплащането за ин витро процедури, които се финансират от "Фонд за асистирана репродукция” вече няма да бъде възможно, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). 

На днешното (25 май) заседание на Министерския съвет бяха приети промените в Постановление №25 за създаването на фонда, които бяха предложени от МЗ.

Промените спират практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5 000 лв. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда, гласят още промените.

Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е максимално да бъдат защитени правата на паиентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства, разкриват от МЗ.

С промените се оптимизира и дейността на Обществения съвет към фонда като се предвижда да се обновява половината от състава му на всеки 2 години. Също така представителите на пациентските организации ще участват в неговата работа безвъзмездно.

Директорът на фонда занапред ще бъде длъжен да представя отчет за изразходването на средствата за всяко тримесечие на министъра на здравеопазването. Центът "Фонд за асистирана репродукция” беше създаден през 2009 г.

До края на 2010 г. в него са подадени над 10 хил. заявления. През 2010 г. са финансирани 4 360 пациенти в размер на 15 000 000 лева. Една трета от тези случаи или 1 386 са завършили с бременности. От тях досега са родени 648 деца.

Водещи

Най-четени