5 научно доказани съвета, които ще ви помогнат да живеете по-дълго 28.03 | 21:15

Осигурете си не само дълъг, но и качествен живот

От Боян Кърпачев

Ейбрахам Линкълн е казал: "Не бива да се броят годините на живота, а живота в годините". Е, защо да нямате и двете?

Нищо не пречи да имате както дълголетие, така и добър живот.

Благодарение на подобряването на медицината и знанията за качествената грижа за тялото, хората живеят значително по-дълго и по-здравословно в днешно време. В този списък сме събрали малките неща, които можете да направите всеки ден, за да си осигурите дълголетие.


1. Оставете дистанционното.


1234108


Това е факт. Колкото по-дълго време прекарвате пред телевизора, толкова повече намалявате шансовете си да отидете до фитнеса. Тук е момента да споменем една плашеща новина. Австралийско проучване сред 8800 възрастни, които нямали регистрирани сърдечни заболявания преди това, доказва връзка между количеството време, прекарано пред телевизора и риска от преждевременна смърт и сърдечни заболявания. Участниците, които гледали четири или повече часа телевизия на ден имали почти 50% по-висока вероятност да умрат, отколкото тези, които прекарвали под два часа време пред телевизора.


2. Яжте шепа ядки всеки ден.


1234107


През последните години сме чували много за Омега-3 мастни киселини и тяхната полза за здравето на сърцето. Ако не ви се нравят капсулите, миришещи на риба, то е най-добре да добавите по шепа ядки към дневното си меню. В проучване, продължило цели 30 години, изследователи от Харвард установили, че хората, които ядат ядки всеки ден, намаляват с 20 процента вероятността си да умрат, в сравнение с тези, които не го правят. Колкото повече ядки ядат хората, толкова техният риск от смърт намалява. Експертите посочват приноса на ядките за балансирането на холестерола, като основна причина за удължаване продължителността на живота.


3. Намалете червеното месо.


1234109


Няма нищо лошо в червеното месо. До момента, в който не почне да се прекалява. Проучване установява, че хората (които били първоначално здрави) увеличили риска си от сърдечно-съдови заболявания и рак, когато се отдали на редовно консумиране на червено месо. Ежедневната консумация на червено месо вдигнала вероятността от смърт с 13%, а яденето на преработено месо вдига шансовете с 20 процента. Преработените меса се свързват с по-висок риск от рак и сърдечни заболявания.


4. Отидете да потичате.


1234117


Знаем непосредствените ползи от упражненията. Физическата активност води до освобождаване на ендорфин, прояснява ума, намалява кръвното налягане. Най-големи обаче са ползите в дългосрочен план. Датски изследователи смятат, без капка съмнение, че бягането на средни и дълги разстояния е от ключово значение за удължаването на живота. "Можем да кажем със сигурност, че редовният джогинг увеличава дълголетието", заявява Питър Схнор. "Добрата новина е, че всъщност не изисква големи усилия, а преимуществата са големи". Проучването доказва, че джогингът може да увеличи продължителността на живота с повече от шест години при мъжете и повече от пет години при жените. И това е следствие на само един до два часа общо тичане на седмица. Искате ли още доводи?


5. Намерете своя мир.


1234121


Стресът пречи на нормалното ежедневие. Той пречи и на качествения сън. Така че не беше много изненадващо да научим, че душевното спокойствие може да помогне за дълголетен и здравословен живот. Проучване на Университета на Калифорния установява, че хората, които редовно медитират, имат по-високи нива на теломераза. Това е ензим, който влияе върху процеса на стареене.

Освен това, медитацията е чудесен начин да се справите със стреса и да регулирате кръвното налягане, което на свой ред може да ви предпази от редица заболявания.

Водещи

Най-четени