5 неочаквани ползи от подправките в храната 12.03 | 10:51

Безброй проучвания доказват полезността им

От Боян Кърпачев

Различни подправки могат да помогнат по най-разнообразен начин на здравето ви. Не случайно все повече хора се обръщат към традиционната медицина, която използва най-различни билки. Учените от своя страна доказват полезността им чрез безброй проучвания.

Вижте част от полезните действия на едни от най-използваните подправки в ежедневието ни:

Лютото може да даде летящ старт на всяка диета и да я поддържа работеща.

 

1215545

Какво? Лют червен пипер

Как действа? Хората консумират около 75 калории по-малко след ядене люти чушки, според нов метаанализ на няколко предишни проучвания. Изследователи от Университета Пруд установили, че химикали в чушките, наречени капсаициноиди (причиняващи усещането за парене) водят до намаляване на апетита към мазните, сладките и солените храни. Ако това не е достатъчно, ще изтъкнем и факта, че лютото сигнализира чрез рецептори в стомаха за увеличаване на броя и дейността на "кафявата мазнина" - клетки на организма, които увеличават температурата на тялото и горят калории по-бързо от обикновено.

Как да се използва? Най-малко половин чаена лъжичка на люти чушки на порция.



Куркумата помага да дишате по-леко

Какво? Куркума (или по-точно жълтия пигмент в нея, наречен куркумин)

Как действа? В продължение на векове индийската традиционна медицина (аюрведа) използва куркума (куркумин) за лечение на респираторни проблеми. Сега, западната медицина наваксва, чрез търсене на доказателства. В проучвания с животни е установено, че тя защитава белите дробове от дразнители, замърсители и инфекциозни агенти във въздуха, прах и вируси. Резултатът е потенциално по-нисък риск от синдром на остър респираторен дистрес, астма, ларингит, бронхит и други белодробни заболявания.

Как да се използва? За медицински цели най-често ссе предписват 2 до 3 супени лъжици куркума, три пъти на ден. За да се повиши способността на тялото да усвоява подправката е хубаво да се комбинира с мазнини (масло) и черен пипер, като в къри .

Какво е действието на канелата, розмарина, ригана и карамфила ще разберете в Sportuvai.bg.

Водещи

Най-четени