6-годишните с по 8 кариеса 03.11 | 18:43

Поставянето на силанти е част от профилактиката на устната кухина, смятат специалисти

От Таня Георгиева

8 зъба с кариес имат 6-годишните малчугани. Стряскащата тенденция съобщи председателят на Националния координационен съвет (НКС) д-р Николай Шарков на Кръгла маса във Велико Търново.

"При 18-годишните цифрата е същата, само че при вече постоянните зъби. На практика ние подготвяме поколение от инвалиди, защото загубата на зъб е инвалидизация. Нарушава се както дъвкателната функция, така и говорната, а и естетичната", предупреждава още д-р Шарков.

Повод за форума бе стартираната преди месец инициатива на Българския зъболекарски съюз (БЗС) за поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 9 години, с цел профилактика. Програмата се финансира от Министерството на здравеопазването.

"Инициативата на Български зъболекарски съюз започва от старата столица. Подобни кръгли маси ще бъдат направени в повечето окръжни центрове. Целта е да бъдат създадени повече възможности за информиране на обществото и най-вече на родителите, защото само с тяхната воля и съгласие може да бъде извършено силанизиране на зъбите", каза председателят на УС на БЗС д-р Борислав Миланов, цитиран от север.бг.

Такава мащабна, амбициозна и продължаваща в годините програма няма аналог в момента и тя е уникална не само за България, а за целия свят, смята Миланов.



Водещи

Най-четени