Безплатни силанти за малчуганите 13.10 | 15:05

Инициативата е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца

От iNews.bg

"Твоята бяла и красива усмивка" - Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България е на Министерството на здравеопазването (МЗ) и ще продължи до 2014 г. В рамките на програмата от тази седмица до края на ноември на всички деца от 5 до 9 г. ще бъдат поставени силанти.

Какво са силантите?

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те се поставят на деца от 5 до 9-годишна възраст, защото точно тогава пробиват и първите дъвкателни зъби на малчуганите.

Това обясни д-р Николай Шарков, председател на Националния координационен съвет на Програмата (НППОЗД). Също така те предпазват от кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем. Ефективността им продължава 4-5 години.

Предвижда се всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца. Финансирането е осигурено от Министерството на здравеопазването, което е отделило 1,3 млн. лв. за това.

Поставянето на силантите на малчуганите е напълно безплатно. Единственото условие е родителите да подпишат декларация, с която заявяват своето съгласие и да заведат детето си в зъболекарския кабинет.

Д-р Шарков бе категоричен, че никой няма да води децата под строй, а родителите са тези, които трябва да се погрижат за това децата им да получат безплатната процедура.

Реално, ако поставянето на силантите не се осигуряваше безплатно от здравното министерство, всеки родител трябва да отдели около 200 лв., за да получи детето му денталната грижа.

Поставянето на силантите ще се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна. Родителите могат да получат информация относно местата и градовете, където ще се извършват процедурите на безплатния телефон 0800 1 45 46, както и да посетят интернет–страницата www.oralnaprofilaktika.bg.

Как силантите защитават зъбите на децата?

Нелекуването на зъбния кариес и заболяванията на венците води до силна болка, загуба на зъби и заболявания на други органи и системи в организма. Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес.

Силантите спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби. Детето може да се храни и пие веднага след поставянето им. Те се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 г. след пробива им – период, в който те "узряват", т.е., окончателно минерализират.

Силантите могат да предстоят в устата на детето до 4 г. Те могат да се подновят по всяко време. Те са млечнобели на цвят и не се забелязват, когато детето се смее или говори.

За оралните заболявания

Освен силанизирането на детските зъби, по Националната програма са предвидени и дейности за повишаване информираността сред населението за оралните заболявания. Те са насочени най-вече към родители, учители, бременните, децата и учениците.

Сред тези дейности са отпечатването и раздаването на различни информационни материали, изнасянето на лекции, създаването на сайт за орална профилактика (www.oralnaprofilaktika.bg).

В края на годината ще бъдат готови и резултатите от националното проучване за състоянието на детското орално здраве, което започна преди няколко месеца. 

Най-четени