6 храни, за които е най-добре да забравите напълно 02.06 | 18:00

Изкушават, но няма да повярвате колко са вредни

От Беатрис Николoва

Бързите храни са част от ежедневието на всеки, а голяма част от хората наистина ги обичат. Напоследък обаче става все по-актуална темата за здравословния начин на живот и ползите от него.

По тази причина ще ви дадем списък с 15 напълно забранени храни, които сериозно вредят на здравето ви.

"Ако хапвате вредна храна, не е задължително да се разболеете, не желаем да създаваме паника. Но е важно да предупреждаваме хората за опасностите на нездравословното хранене", заявява Нека Лейба, заместник-директор на компания за научни изследвания, свързани с околната среда.

Тя нарича храните, за които ще прочетете "научни проекти" и апелира да се консумират наистина с повишено внимание, а най-добре да ограничим напълно консумацията им.

Американски кашкавалчета

Слагат се предимно в хамбургерите и децата много ги обичат. Тази храна предимно е направена от смес от млечни мазнини, суроватъчен протеин, емулгатори и оцветители.

1513435

Продуктът има високо съдържание на натрий, а мазнините в американските кашкавалчета напомнят повече на животинските, отколкото на млечни.

Преработени меса

Говорим за всички видове шунки, салами, кренвирши, бекон и др. Те са богати на натрий, и съдържат много консерванти. При някои от има има и богато съдържание на нитрити и нитрати - химически добавки, които са били свързани с различни ракови заболявания, но все още се използват за подобряване на цвета и вкуса. Тези съставки трябва да бъдат описани на етикета на храните, така че бъдете внимателни, когато избирате.

1513437

Маргарин

Маргаринът е богат източник на трансмазнини, които повишават нивата на холестерол в кръвта и риска от сърдечно-съдови заболявания.

1513438

Газирани напитки

 Знаете ли, че за направата на 330 мл газирана напитка (не за всички) се използват 10 супени лъжици захар! Сами се досещате колко опасно е това. В диетичните такива има изкуствени подсладили, които често също са много вредни.

С две думи, газираните напитки повишават риска от диабет, повишен риск от инсулти и инфаркти, рак на панкреаса, преждевременно раждане, кариеси и депресии.

1513441

Дъвки/Бонбони без захар

Може да нямат захар, но имат изкуствени подсладители, които често видят до ужасни стомашни спазми.

1513436

Внимавайте какви плодове и зеленчуци купувате

Отдавна знаете, че се използват пестициди при отглеждането на плодовете и зеленчуците. Най-добрият вариант е да си ги оглеждаме сами или да си ги купуваме от някой директен малък производител.

Големите такива, често прибягват до торове, пестициди, антибиотици и хормони, които могат да нанесе вреди на мозъка, нервната система, раздразнение на очите и кожата, а най-често си играя с хормоните, което също е опасно.

1513439

Все пак в малки количества почти всичко е позволено!

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени