900 животоспасяващи лекарства ще се изписват с търговското им име 08.03 | 13:45

За целта отново ще променят наредбата за лекарствата

От iNews.bg

Наредбата, която изискваше от 1 април всички лекарства да се изписват по международно непатентно наименование, а не по търговско име, ще бъде променена. Затова са се договорили експерти на Българския фармацевтичен съюз и министерството на здравеопазването. Така ще отпадне необходимостта да бъдат заменени 800-900 медикамента от общо 3000 в позитивния лекарствен списък, каза по БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

"На първо място това са т.нар. биологични, биотехнологични, биоподобни лекарства - тези, които се използват за трансплантирани пациенти, за ревматоиден артрит и за други тежки хронично протичащи, включително и редки заболявания. Втората група лекарства, които трябва да бъдат изключени, са лекарствата с тесен терапевтичен спектър или тези, за които разликата между терапевтична и токсична доза е много малка. И третата група, за която ние настояваме да бъде изключена, това са лекарствата, за които се използват устройства за приложение. Примерно, инхалаторните лекарства за астма, ХОББ, а включително в тази група спадат и инсулините", обясни шефът на фармакологичния съюз.

Миналата седмица нефролози, ендокринолози и кардиолози също оспориха текстовете на наредбата, визирайки точно тези специфични групи лекарства. Според тях разрешаването на смяна на някой от тези продукти в аптеката може да застраши живота на пациентите им.

 



Водещи

Най-четени