Coca Cola се извини на китайския народ 06.05 | 09:47

Повишено съдържание на хлор в напитките на компанията предизвика скандал в Китай

От Виолета Малинкова

Управителите на Coca Cola трябваше да се извинят публично на китайския народ, поради наличието на хлор в продуктите им, въпреки че по данни на компанията, съдържанието му било "в нормалните граници". За това съобщи вестник China Daily, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Инцидентът доведе до уволнението на генералния директор на китайския клон на компанията и до отстраняването на още няколко служители.

Президентът на китайския и южнокорейския клон на Coca Cola - Дейвид Брукс, заяви, че въпреки факта, че качеството на продукта не представлява опасност, от компанията са предприели редица мерки за  изясняването на инцидента. Той каза още,  че се извинява за причиненото неудобство.

В продуктите, пуснати през периода 4-8 февруари 2012 г. от завода в провинцията Шанси (Северен Китай) било отчетено повишено съдържание на хлор. След получаване на резултатите от теста, представителите на Министерството на здравеопазването издали заповед на дружеството за прекратяване на производството. Така, на 28 април предприятието в Шанси спряло всички производствени линии.

От произведените в нарушение 120 хил. пакета продукция в провинция Шанси са били вече реализирани повече от 76 хил. На всеки, който е успял да закупи от питие от тази партида от компанията са предложили или да му заменят стоката, или да му върнат парите. При връщане, по думите на президента на филиала, се приемали дори празни бутилки.

Тези събития се отразили като "бомба" сред почитателите на марката. Много от тях били смутени от факта, че въпреки уточненията, че продуктите били "безвредни", въпросната партида все пак била изтеглена от пазара.

Оправданието на правния консултант Сун Уей е, че хлорът попаднал в напитките, след като предназначената за миене смес по погрешка била насочена в резервоара с питейна вода. По негови думи, в част от партидите попаднали останки от почистващата смес, съдържащи 0,0046 мг хлор на литър, което било в рамките на световните и китайски стандарти за питейна вода. По данни на агенция Синхуа, това наистина е така: по китайските стандарти за качеството на храните съдържанието на хлор в питейната вода не трябва да надвишава 0,005 мг. на литър.

Хлорът се използва широко в промишлеността за дезинфекция, но все пак в големи количества, е изключително опасен за човешкото здраве.

За Coca Cola Китай е третият по големина пазар в света, който формира 8% от продажбите ѝ. В следващите 10 г., компанията планира да увеличи реализацията си в тази страна. През следващите 3 г. Coca Cola ще инвестира 4 млрд. щатски долара в изграждането на нов завод в Шицзячжуан, административен център на северната провинция Хъбей. По всичко личи, че случилото се няма да попречи на дългосрочните цели на компанията.

Най-четени