Novartis вложи 1,5 милиона долара във Fougera 04.05 | 10:28

Продуктите на Fougera са изправени пред по-малка конкуренция според Джеф Джордж

От Вероника Стойновска

Най-голямата европейска фармацевтична компания Novartis ще похарчи 1,5 милиона долара за активите на Fougera Pharmaceuticals. По този начин компанията иска да стане водеща в сферата на търговията с генерични дерматологични лекарства, съобщи Bloomberg.

През 2011 година Fougera има продажби на стойност 429 милиона долара, като компанията е собственост на компании като Nordic Capital, Avista Capital Partners и DLJ Merchant Banking. Сделката по придобиването на Fougera ще превърне Sandoz, звеното за генерични лекарства на Novartis, във водещата компания в света в тази сфера с годишни приходи от около 620 млн. долара.

Novartis тази година генерира загуби от най-продаваният си продукт – лекарството за кръвно налягане Diovan, който трябва да се бори с все по-сериозната конкуренция на генеричните лекарства.

Генеричните лекарства, особено кремовете и мазилата, направени от фармацевтичната компания Fougera, се нуждаят от тестове върху хора, за да получат одобрение от регулаторните органи, което според Джеф Джордж, директор на Sandoz, означава, че продуктите са изправени пред по-малка конкуренция, за разлика от лекарствата с патенти.

За 2011 година Sandoz генерира приходи на стойност 9,47 милиарда долара, което е около 16% от продажбите на Novartis.

Fourega има 35 вида генерични продукти и 17 патентовани, като действа най-вече на американския пазар.

Водещи

Най-четени