Акулите ни "спасяват" от вирусите... 20.09 | 15:15

Съединение, извлечено от страховитите животни, може да бъде използвано в медицината

От Кремена Бедерева

Ако си мислите, че акулите са страшни същества, които могат единствено да нападат щастливите плажуващи туристи или сърфистите в океана, жестоко се лъжете.

Тези невероятни животни се оказва, че освен да нараняват човек, могат и да го спасят. Според най-новите открития на учените, антибиотик, намерен именно в акулите, може да лекува вирусите, които разболяват хората.

Изследователите се надяват, че ще могат да използват съединението, открито в черния дроб на хищника, и в революционната медицината, установяват още новите изследвания.

Съединението може да се използват като нов тип лекарството срещу широк спектър от заболявания от хепатит B, C и D до треска, уточняват още изследователите. Те открили squalamine  - съединение, намиращо се в акулите, което вече е известно, че е безопасно за употреба при хора като антивирусен агент.

"Беше изключително вълнуващо да разберем, че squalamine има широки антивирусни свойства, особено след като вече знаем толкова много от текущите проучвания за поведението му върху хората", обяснява д-р Майкъл Заслоф, от университета "Джорджтаун", който ръководи изследването.

След няколко лабораторни и експериментални опита с животните, учените открили, че squalamine има антивирусна активност срещу човешките патогени, намерени в някои болести, като например някои форми на хепатит, който в момента не могат да бъдат лекувани.

Откритието може да разреши и загадката как акулите успяват толкова ефективно да се борят с вирусите, с които обикновено не се справят останалите живи същества.

Според д-р Заслоф, именно squalamine е едно от съединения, които  защитават акулите от вирусите. Учените обещават, че могат да използват това съединения и в борбата с вирусите при хората.

"Никой не можеше да обясни защо акулите са толкова издръжливи - до сега", казва още д-р Заслоф.

Водещи

Най-четени