"Супер антитяло" лекува всички грипни вируси? 02.08 | 16:31

Учени се опитват да създадат "универсална ваксина" срещу вирусите на грипа

От Кремена Бедерева

Антитяло, което може да "победи" всички грипни вируси, е било открито от група британски учени. Експеримент с болни от грип мишки, публикуван в сп. "Science Express", показва как "супер антитялото" може да се използва за лечение.

Учените се надяват, че с развитието на проучването ще се стигне до създаването на "универсална ваксина" - в момента поради промяната на вирусите всяка зима, се създава всеки път отделна ваксина за всеки сезон.

Според вирусолозите това откритие е "добра стъпка напред", пише ВВС.

Много изследователи по целия свят се опитват да разработят такава универсална ваксина, която да атакуват бактериите, общи за всички грипни вируси, които не се променя и мутират.

Сега, изследователи от Великобритания и Швейцария са успели да идентифицират антитела от пациенти, които неутрализират две основни групи вируси.

Учените изследвали повече от 100 000 проби на имунни клетки от пациенти, които са били болни от грип или са били вече ваксинирани срещу грип.

Те са успели да изолират "антитяло", наречено FI6, което се оказало, че може да се пребори с всички грипни вируси.

Антонио Ланзавечи, директор на Швейцарския институт за научни изследвания в областта на биомедицината, коментира, че непредвидимостта на евентуалните бъдещи пандемии подчертава необходимостта от създаването на универсално лечение, което да е насочено към всички грипни вируси.

След експеримент с мишки, при който учените инжектирали "антитялото" на болните животни, мишките, инжектирани с антитялото до два дни се възстановили и са оцелели.

Но това е само антитяло обаче, не и ваксина. Ваксината, която ще се създаде, ще трябва да задейства имунната система на човешкото тяло да произвежда антитела.

Проф. Джон Оксфорд, вирусолог в "Куин Мери" към Лондонския университет, заявява: "Това е доста добре - една добра стъпка напред."

Още по темата грип и болести или по-скоро тяхното отсъствие: Тайните на хората, които не се разболяват.

Водещи

Най-четени