Американците на път да открият ваксина срещу птичи грип 12.04 | 14:45

Методът използва синтетична биология - учените взимат генетичния код на вируса и го влагат в рецепта за създаване на вирус "от нулата"

От Кремена Бедерева

Още преди да получат проба от новия вирус на птичия грип от Китай - обикновено първата стъпка в производството на ваксина, подкрепени от правителството на САЩ изследователи са започнали да тестват щам "зародиш" на вируса, получен на базата на публикувания му в интернет генетичен код, предаде Reuters.

Този нов, по-бърз подход е резултат от сътрудничеството между американското правителство, производителите на ваксини и екип от института "Крейг Вентър".

Методът използва синтетична биология - учените взимат генетичния код на вируса и го влагат в рецепта за създаване на вирус "от нулата".

Идеята за този подход се заражда след пандемията, причинена от вируса H1N1 на свинския грип през 2009 г. Тогава отлагане в процеса на производството на ваксина и лошото качество на щама "зародиш" забави доставките до октомври, когато много хора вече бяха болни.

Новият метод спестява две седмици от процеса за производство на ваксина, но в случая с потенциално смъртоносен пандемичен вирус и този период е от значение, обяснява Робин Робинсън, представител на американските здравни власти.

Досега новият щам H7N9 на птичия грип, проявил се за пръв път при хора през март в Китай, зарази най-малко 33 души и взе 10 жертви, припомня БТА.

Водещи

Най-четени