Андреева иска по-добро и адекватно заплащане на лекарите 18.11 | 10:48

Хората трябва да внасят вноските си, категоричен е здравният министър

От Цанка Донкова

Една от задачите пред министерството е да се бори за по-добро и адекватно заплащане за труда, който полага всеки един от медицинските екипи.

Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева в интервю за радио К2. Според нея това ще е процес, който изисква повече време и ще е резултат от реформата в болничната помощ и въвеждането на правилата, при които системата ще продължи да функционира.

"Проблемът с финансирането на медицинската дейност на лечебните заведения ще остане, ако хората не внасят вноските си. Предизвикателството в следващите години ще бъде да се намали процентът на доплащане, защото сме бедна държава и голяма част от хората не могат да си позволят това доплащане", заяви д-р Андреева.

Що се отнася до лекарите, работещи в държавни болници и практикуващи на частно, д-р Андреева смята, че в бъдеще касата трябва да сключи договори само с едното работно място на лекарите, т.е. един трудов договор – един договор с касата, за да няма това прехвърляне от едно лечебно заведение в друго. По този начин ще се изчистят порочните практики и ще се създаде по-чиста среда.

Промени трябва да се направят в спешната помощ и да се продължат реформите в болничната помощ, а държавата да поеме своите ангажименти за дейности. Според здравния министър промени трябва да се направят в политиката, да се поставят приоритети, по които да се работи, така че нацията да е по-здрава.

"Хората да имат качествена профилактика, качествена превенция и в крайна сметка да живеят по-качествен живот в по-добро здраве. Аз мога да кажа, че в България компетентността на лекарите е на много високо ниво", допълни здравният министър.

Във връзка със здравната карта министър Андреева посочи, че критериите, по които в момента се разработва, ще включват и комплексност, ефективност и успеваемост на услугата, защото днес няма никакъв механизъм, който да контролира това.

"Амбицията е тя да има задължителен характер. Ползата от това ще бъде основно за пациентите на пазара и ще предоставя възможност за сключване на договори. Здравната каса ще има системни заведения, които осигуряват комплексно качество на медицинската услуга, ще бъдат коригирани дискомфорти на пазара в здравния сектор", заяви здравният министър.

Водещи

Най-четени