Андреева призна за нарушения в Спешната помощ в София 29.05 | 16:40

По думите ѝ обаче проблемите не са "от вчера"

От iNews.bg

"Проблемите в Спешната помощ не са от вчера. В стъпването ми в мандат заварихме няколко проверки. При нас пристигнаха сигнали, които наложиха повторни проверки. Резултатите от проверките от всички органи показват нарушения по отношение на организацията, дейността, спазване на правилника, както и липса на контрол по отношение на дейността, на разписването на щата." Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева на изслушване в парламентарната здравна комисия.

"В цялата страна има нарушения както по отношение на екипите, така и по отношение на заплащането. Вече една година непрекъснато проверяващите институции се занимаваме с проблемите на Спешна помощ. Има до мен внесен доклад с предложение за освобождаване на директора на Центъра за спешна медицинска помощ, а другото предложение е временно да бъде назначен друг колега с цел подобряване на организацията на работата", посочи Андреева.

"Получих писмо от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, която изказа притеснение за работата и проблемите в ЦСМП – София. Аз и ръководството на министерството не можем да си позволим заради някакви неуредици и липса на мениджмънт да си отиват хора", подчерта Таня Андреева, цитирана от агенция "Фокус".

В одитния доклад на МЗ, разпространен по-рано днес, се посочва, че в столичния център за Спешна помощ са констатирани множество нарушения.

Междувременно директорът на столичния център за Спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев коментира, че "при този одит изключително нетенденциозно е проверявано това и онова". Гелев също присъства на изслушването в комисията.

"Научавам, че вместо 591 щатни бройки в центъра изведнъж са станали минус 12 бройки. Изключително стреснато се обаждам в центъра. 12 души са съкратени. Защо? В Братя Даскалови трябва да създадем център за Спешна помощ. В новата бюджетна сметка се оказва, че тези пари не са отпуснати, а са 8,5% само за град София. Излиза така, че отношението е тенденциозно", заяви д-р Гелев.

"При проведени разговори с мои колеги от страната същият въпросен одит е протекъл по телефона. При нас 4 месеца и половина – при тях по телефона. Много странни одити са това. В този доклад никъде няма нарушение на финансовата дисциплина, щета на бюджета. Същата е констатацията на инспектората – няма констатация за отклонение от нормата или нанасяне на някакви щети", посочи той.

Обръщайки се към министъра на здравеопазването Таня Андреева, д-р Георги Гелев каза: "Между мен и вас не е имало никога някаква реална среща, не сте ми задавали въпроси относно проблемите на този център."

По-рано днес д-р Гелев твърдо заяви, че няма да подаде оставка от поста на директор в столичната Спешна помощ.

Водещи

Най-четени