Антидепресантите на все по-голяма почит в САЩ 20.10 | 09:54

Жените приемат такъв тип медикаменти 2,5 пъти по-често от мъжете

От Нели Минчева

Всеки десети американец на възраст над 12 години взима антидепресанти, медикаменти, които станаха особено популярни през последните няколко десетилетия. Това показват данните от изследване на американското правителство, предава Reuters.

Антидепресантите са били третото най-използвано лекарство в САЩ между 2005 и 2008 г., а за хората във възрастовата група 18-44 години – най-често взиманият медикамент.

Според изследването употребата на антидепресанти се е увеличила с близо 400% за периода 2005-2008 г. в сравнение с времето на предишното подобно проучване – от 1988-1994 г.

Резултатите сочат, че жените приемат такъв тип медикаменти 2,5 пъти по-често от мъжете, а, разделени по раси, белите американци много по-често пият антидепресанти спрямо афроамериканците.

Веднъж сдобили се с рецепта за антидепресант, американците продължават приема му поне две години - в 60% от наблюдаваните случаи. Около 14 на сто пък взимат антидепресанти в продължение на над десет години.

Друг извод от изследването е, че пациентите, които често прибягват до употребата на антидепресанти, в повечето случаи се консултират по въпроса с личния си лекар, а не със специалист по психично здраве.

Освен това над една трета от пиещите такива лекарства приемат повече от един вид антидепресанти, като отново рядкост са тези, които се консултират със специалист.

Въпреки че антидепресантите първоначално се използват само за лечение на депресия, няколко вида от този медикамент се предписват още и за тревожни разстройства, обсесивно-компулсивно разстройство, булимия, посттравматичен стрес и други.

Водещи

Най-четени