Атанасова: Огромен спад в цените на лекарствените продукти 02.08 | 09:05

Цените на някои лекарства в България са паднали заради предприетите мерки от МЗ

От Кремена Бедерева

Цените на някои лекарства в България са паднали в резултат на предприетите мерки от здравното министерство. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по bTV.

Тя се похвали за "огромен спад в цените на лекарствените продукти".

Трябва да се признае обаче, че има и фрапиращи случаи – появиха се съобщения за медикамент, поевтинял със 700 лева. Комисията по цени и реимбурсиране работи с добри темпове и в последните две седмици са поевтинели 50 медикамента, каза още Атанасова.

"Убедена съм, че Комисията е неподкупна”, категорична бе здравният министър.

Когато става въпрос за продажба на свободния пазар цената, просто се регистрира и лекарството се продава, обясни министърът на здравеопазването. За всички останали цената се регистрира и в рамките на година тя се проверява в съпоставка с цените в референтните държави, като се прави служебна проверка и се изисква декларация от фирмата производител или вносител.

"Предлагаме този срок да стане шест месеца,” каза министър Атанасова.

Рекордно поевтинелият медикамент, чиято цена е спаднала от 855 на 322 лева, е онкологично лекарство, каза Атанасова. В тази група има лекарства, чиито цени са се понижили с 300 лева. Друг медикамент със сериозен спад в цената е свързан с възстановяване на нервно-мускулна блокада, обясни здравният министър.

Атанасова предлага още реферирането да става чрез съпоставка с цените не в 8, а в 17 европейски държави - идея, която тя от самото начало предлага. Освен това Комисията по цени и реимбурсиране ще заседава по-често и ще има собствена администрация.

"Запозната съм с вашия репортаж - след минути ще назнача проверка на Медицинския одит" - това обеща здравният министър, запитана за случая със 72-годишна жена, която е с опасност за живота, след като дни наред лекарите в "Пирогов" не видели, че е със счупен прешлен на врата.

Водещи

Най-четени