Атанасова направи изненадваща проверка в Пета градска болница 01.10 | 15:01

Причината за проверката е информацията за принудителни дарения

От Елена Кирилова

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова направи изненадваща проверка в Пета градска болница в София по повод информацията, която излезе по телевизията, че пациентите там са били принуждавани да правят дарение, вместо избор на екип, предаде агенция "Фокус”.

След като приключи проверката Атанасова разкри, че ще бъде направен анализ на цялата документация на болницата. С тази задача ще се заемат от Столична община и Медицински одит. Целта е да се види кой кога е постъпвал в лечебното заведение, какви документи са му били издадени за въпросните дарения.

Атанасова сподели, че е ходила в отделението, в което са оперирани едни от най-тежките случаи в гинекологията. По думите на министъра тя е установила, че около 50% от всички, при които е влязла, са направили или дарение, или избор на екип. Тя подчерта, че има и два случая, при които не се е стигнало до подобен избор.

Според Десислава Атанасова съществува вероятност повечето хора да не са наясно дали е редно да правят дарение или избор на екип. Важно е да се знае, че даренията в болниците не служат като такса, избор на екип или лекар, защото за последните две неща има нормативна уредба.

Водещи