Атанасова подписа договорите за финансиране на болниците 22.02 | 19:41

Осигурено е заплащането на дейностите от спешната помощ

От Елена Кирилова

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова подписа договори за финансиране чрез методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2013 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.  

През тази година за първи път МЗ ще субсидира и общински болници, предоставящи консултации и изследвания на пациентите от филиалите на ЦСМП в България.

Чрез въпросната методика се осигурява заплащането на дейности за оказване на спешна медицинска помощ за пациенти, които са със спешни състояния, както и за болниците, които имат спешни отделения.

Освен това се отпускат субсидии за осигуряването на лекарствени продукти, предназначени за хора с вродени коагулопатии. Към тях през тази година се добавят и лекарствените продукти за парентерално хранене на пациенти със "синдром на късото черво", за чието лечение до този момент не беше осигурено финансиране.

През 2013 г. за първи път ще се финансира трудотерапията в центровете за психично здраве и психиатричните болници. Решението е част от процеса на психосоциална рехабилитация и деинституционализация на психично болните.

Ще продължи финансирането на лечението на пациентите, които имат психични заболявания, както и това на болните със специфични инфекциозни болести.

Значително увеличение има на средствата за диспансеризация и стационарно лечение на болните с туберкулоза. За първи път пък е въведено субсидирането на дейности по осигуряване на лечение и преходни грижи за новородени деца до отпадане на медицинския риск в неонатологичните отделения с най-високо ниво на компетентност.

Дейностите, които попадат извън обхвата на Здравната каса, както и тези за отдих и лечение на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, ще продължат да бъдат финансирани от здравното министерство.

Осигуряват се и субсидии за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК, както и поддържането на Националния раков регистър,  субституиращи и поддържащи програми с метадон, дневни психорехабилитационни програми.

Водещи

Най-четени