Атанасова размаха пръст срещу НЗОК 22.02 | 16:32

Здравният министър защити болниците и осъди действията на Здравната каса

От Елена Кирилова

Националната здравноосигурителна каса трябва да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в писмо до управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Проблемът излезе наяве преди няколко дни, когато стана ясно, че  прогнозните обеми за изпълнение на болничната помощ за 2013 г. са занижени драстично. Същата информация е постъпила и във ведомството, като е изпратена от водещи държавни лечебни заведения за болнична помощ.

По думите на Атанасова случващото се предизвиква огромно безпокойство, тъй като в тези болници се оказва високотехнологична, висококвалифицирана и своевременна медицинска помощ за населението.

Здравният министър подчерта, че Министерството на здравеопазването осъществява непрестанен контрол на дейността на държавните болници. Според Десислава Атанасова през последните години се поддържа константен пациентопоток, въпреки че продължава разкриването на нови болници и дейности.

Това се дължи на факта, че болниците в страната извършват качествена медицинска дейност.

В писмото се посочва, че в здравното министерство е постъпила тревожна прогноза за стойностите на разходите на "Пирогов”, на СБАЛССЗ "Св. Екатерина” ЕАД и МБАЛ "Национална кардиологична болница” ЕАД.

Посочен е не само финансовият проблем, но и този, свързан с лимитирането за всяка клинична пътека, включително за такива, които са държавен приоритет и трудно могат да се прогнозират. Такава е пътеката "Нормално раждане”, свързана с недоносените деца. В този случай не може да се направи прогноза колко продължително ще бъде лечението.

"В смисъла на гореизложеното, бих искала обаче да заявя, че въпреки компетенциите, които законодателството е делегирало изцяло на НЗОК, както в случая с "Правилата", не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с  финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения за болнична помощ, които са не само "стълб" на националната здравна система, но и са носители на иновации и нови технологии, имат изградени школи и международно признание на постиженията им”, посочва Атанасова.

Тя призовава НЗОК да вземе необходимите мерки, така че да се осигури безпрепятственото функциониране на системата на болничната помощ. Здравният министър заявява, че очаква да бъде информирана незабавно за действията на Здравната каса. Ако мерки не бъдат взети, Атанасова е готова да свика извънредно заседание на НС на НЗОК.  

Водещи

Най-четени