Бургаските болници също скочиха срещу Здравната каса 22.02 | 14:31

Опасяват се, че се нарушава правото на избор на пациентите

От Елена Кирилова

Сдружението на бургаските болници разкри, че категорично възразява на определения годишен прогнозен обем на дейност и стойност за клиничните пътеки за 2013 г., съобщават от сдружението в писмо до медиите.

Позицията е на "МБАЛ-Бургас" АД, "Лайф хоспитал"-Бургас, МБАЛ "Дева Мария" и "МБАЛ д-р Маджуров". Всички те са подготвили общо възражение, което са изпратили на Националната здравноосигурителна каса. В него те посочват, че определеният обем дейност за тази година предполага те да работят едва с 40% от капацитета си.

Според представителите на болниците нито едно нормално предприятие не може да работи с 40% от капацитета си и да оцелява.

В текста до медиите от сдружението отбелязват, че определеният обем противоречи на множество нормативни актове и ограничава конституционно заложеното право на избор на пациента.

Бургаските болници са категорични, че случващото се може да доведе до съкращаване на персонал и до невъзможност за спазването на утвърдените медицински стандарти. Това от своя страна ще доведе до прекратяване на договора по някои клинични пътеки. Настоящата ситуация може да отблъсне младите специализанти и да спре напълно дейността на болниците, се посочва в писмото.

Водещи

Най-четени