Атанасова сдаде поста, доволна от работата си 13.03 | 12:39

Като за последно тя смени директора на Александровска болница

От Ивелина Георгиева

Десислава Атанасова официално предаде поста си на министър на здравеопазването на своя колега проф. Николай Петров.

По време на сдаването на властта Атанасова отбеляза, че Петров е неин добър приятел и се радва, че оставя министерството в изключително професионални и добри ръце.

Тя подчерта, че той ще наследи един добър екип, работеща администрация, хора, които работят изцяло в полза на гражданите и няма да има никакви сътресения.

Атанасова бе подготвила символичен подарък за своя наследник. Тя му подари люлката на Нютон с послание за предаване на енергията и да не губи темпото.

Бившият здравен министър подчерта, че за нея е било чест да бъде на поста и си тръгва с удоволствие от свършената работа. От своя страна, Петров подари огромен букет от бели рози на бившата здравна министърка, с най-добри намерения и чувства към нея.

Новият министър на здравеопазването пожела и на останалите си колеги от кабинета да имат толкова добър психоклимат по темата приемственост.

"На всички е ясно, че светът няма да започне с нас и ние трябва да използваме всичко работещо и добро старо”, каза проф. Николай Петров.

Като предварителни цели той посочи, че неговият екип стриктно ще се придържа към откритост и диалогичност с всички, като за целта много ще разчита на медиите да му помогнат в тази насока.

Голяма част от проблемите в Министерството на здравеопазването в генезиса си са свързани с няколко недоразумения и ще се опитам да ги изчистя, обеща той.

Петров заяви още, че ще бъде открит в работата си с неправителствените организации, представителите на бизнеса и съсловните организации в здравеопазването.

Нашата цел ще бъде спокойствие, прозрачност в системата , коректност на взаимоотношенията и грижа за слабия човек, заяви Петров. Той обеща, че ще направи всичко възможно да не допусне никакви трусове. Той разбира своята работа като задължителен посредник между лекарите и Здравната каса.

От своя страна, Десислава Атанасова съобщи и последните решения, които е взела като министър на здравеопазването. Част от тях касаят грижата за пациентите, като с последното решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства в размер на 240 хил. лева за лечението на 10 български граждани и снабдяването им с медицински консумативи за едноваскуларна терапия.

Друго решение от вчера (12 март) на бившия здравен министър касае методиката за финансиране и субсидиране на рехабилитационната грижа за жени с рак на гърдата.

В последните си часове на поста Атанасова смени директора на Александровска болница, като обясни неговата смяна с изтекъл мандат и недоволство от страна на медицинския персонал в болницата, затова, че колективният трудов договор там не е подписан, а медицинските специалисти и екипи са с ниски заплати.

Временно изпълняващ длъжността директор на Александровска болница е д-р Константин Ангелов, обясни Десислава Атанасова.

Водещи

Най-четени