Бебе на три месеца едва оцеля след грешка на фармацевт 26.11 | 17:30

Дозата на лекарството е била надвишена близо 10 пъти

От Владислав Рашков

Невнимание на фармацевт почти уби тримесечно бебе. Това стана ясно от разказа на майката Елена Георгиева пред Dariknews.

Историята започва с предписването на антибиотика "Седакс" и сироп "Вентолин" от педиатърa д-р Русимова за малкия Ивън, за да не развие бронхиолит. "Отидох в аптека "Феникс", за да изпълня рецептата. Фармацевтът Нели Стоянова ме обслужи, като ми написа с химикал как да изпълнявам рецептата - сиропа "Вентолин" - 3 пъти по 15 мл. през 8 часа. Така и направих, дадох сиропа на бебето, но нещо ме накара да прочета и листовката, където видях, че дозата дори за възрастни е 10 мл., а за бебето е била 1,5 мл., т.е. 10 пъти по-малко. Предозиране може да доведе до тахикардия", сподели Елена Георгиева.

Бебето получило треска, след което майката се обадила на личния му лекар. Лекарят, от своя страна, я посъветвала бързо да отидат в Спешен център. Оттам Ивън бил настанен в Детското отделение на кюстендилската болница.

"Грабнах детето с едно одеяло и с такси отидох в спешното. Благодарна съм на лекарите, реагираха много бързо. Започнаха промивки на стомахчето му, системи. Получи кръвоизливи по лицето. Тоновете му бяха 226, сърцето му щеше да изскочи. По спешност, със сирени, бяхме изпратени в "Пирогов", където всичко започна отначало и му дадоха антидот. Детето ми бе спасено, с нас беше Господ", продължи разказа си майката.

Фармацевтът е объркал и описанието за ползване на антибиотика "Седакс". На опаковката пише "през 24 часа по 6,5 мл.", а той се дава според килограмите на бебето - за 6,5 кг, както пише в рецептата.

Елена Георгиева и бащата на детето Александър Митев ще заведат съдебен иск за нанесените вреди и ще подадат жалба в Регионалната здравноосигурителна каса в Кюстендил.

Екипът на аптека "Феникс" и управителят Антоанета Тодорова пожелаха да поднесат чрез Дарик своето извинение към майката и към семейството на Ивън. "Радваме се, че детето е добре и няма последици. Аз и фирмата ще помогнем, като поемем разходите за медикаменти или консултации със специалисти, каквито са необходими. Готови сме на разговори със семейството", каза Антоанета Тодорова.

В аптеката е назначена вътрешна проверка за обърканото изпълнение на рецептата. Фармацевтът, който я е изпълнил, е пуснат в отпуск до изясняване на случая и спрямо него ще се вземат най-строги мерки. "Нели Стоянова е магистър-фармацевт. В нашата аптека работят само квалифицирани кадри. За съжаление никой не е застрахован от грешки", допълни управителят на "Феникс".

Водещи

Най-четени