Без Национален рамков договор се създава законова празнота 20.12 | 10:27

Според Даниела Дариткова досегашният рамков договор продължава да действа

От Елена Кирилова

Неподписването на Националния рамков договор (НРД) води до създаването на законова празнота за лекарствените продукти и медицинските дейности, заяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, цитирана от агенция "Фокус”.

По думите й е предвидено Националната здравноосигурителна каса да финансира ваксините за задължителни имунизации и реимунизации, дейностите по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания, интензивно лечение и асистирана репродукция.

Проблемът, който възниква със законодателството е породен от липсата на договореност между Българския лекарски съюз и НЗОК, тъй като първите отказаха да подпишат Националния рамков договор за медицинските дейности за 2013 г.

Дариткова обясни, че в такава ситуация се прилага разпоредба от Закона за здравно осигуряване, която гласи, че продължава да се прилага действащия в момента рамков договор.

По думите на председателя на здравната комисия планираното допълнение в закона, което предстои да бъде гласувано, ще има за цел да преодолее създалата се празнота. Идеята е да се създаде специален ред, който да урежда изискванията от Закона за здравното осигуряване за новите дейности, които НЗОК ще финансира.

Водещи

Най-четени