Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в София 31.01 | 15:37

Прегледите ще се проведат между 4 и 15 февруари в Първа АГ болница

От Елена Кирилова

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка ще се проведат между 4 и 15 февруари в Първа АГ болница "Света София”, съобщават от здравното заведение.

Желаещите да се прегледат могат да го направят всеки делничен ден от 9 до 12 часа в 104 кабинет. За целта е необходимо предварително записване на тел. 02/44 70 211.

По думите на изпълнителния директор на болницата д-р Иван Костов целта е да бъдат спасени много жени, тъй като според статистиката всеки ден една българка умира от коварната болест. Освен това България е на водещо място по показатели на заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка в Европейския съюз.

В рамките на прегледа се прави цитологично изследване, колоскопия и преглед с ехограф. Пациентките имат право да преминат и допълнителни тестове за носителство на човешкия папиломен вирус, но трябва да заплатят допълнително за това.

Статистическите данни сочат, че ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години по света, а на всеки две минути от него умира една жена. В Европа това се случва на всеки 18 минути.

Годишно новите случаи на този тип рак в света наброяват 500 хиляди. Смята се, че без сериозните усилия в борбата с болестта, до 2050 г. тези случаи ще станат 1 млн. годишно.

Водещи

Най-четени