Борисов няма да подава оставка! Няма да пушим в заведенията 18.12 | 11:53

Отмяната за забраната на тютюнопушене на закрито не мина и в икономическата комисия в парламента

От Ивелина Георгиева

Отмяната за забраната на тютюнопушене на закрито не мина и в икономическата комисия в парламента.

С 10 гласа "за", 6 -"против" и 5 - "въздържали се" предложението на новия текст в Закона за туризма не се приема от депутатите в комисията.

Преди седмица с пълно единодушие членовете на здравната комисия в парламента отхвърлиха промените в Закона за здравето, целящи отмяна на пълната забрана за тютюнопушене.

А премиерът Бойко Борисов обяви, че ако депутатите от ГЕРБ гласуват "за" отпадането на забраната за пушене на закрито, ще подаде оставка.

"Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя с оставка на следващото гласуване. Абсолютно съм против да падне забраната", закани се преди дни премиерът.

Интересът към извънредното заседание на днешната икономическа комисия бе изключително засилен. На него присъстваха представители от неправителствени организации, медии и икономическият министър Делян Добрев и здравният Десислава Атанасова.

"Моята позиция не се е променила. Тя е същата като на премиера, президента и на председателя на парламента", посочи здравният министър. Атанасова наблегна на конкретното предложение за промяна в Закона за туризма. По думите й той е в противовес на основните конституционни принципи, защото се нарушават процедурите за приемане на разпоредби, според правилника на НС.

Според нея предложението за включване на нови разпоредби, след първото гласуване на закона и изтичане на срока за писмени предложения, не би могло да се предложи нов текст и това нарушава пряко работата на НС.

Атанасова призова икономическата комисия да отхвърли конкретното предложение.

Според икономическия министър Делян Добрев забраната за тютюнопушенето се отразява сериозно на оборотите и на посещенията в заведенията.

Той изтъкна, че има сериозно пренасочване на туристи в съседни държави, заради по-либералния режим. Самият Добрев заяви, че повече му харесва, когато не се пуши в заведенията, но от друга страна представителите на бизнеса са пред фалит и забраната им се отразява негативно.

На края той подчерта, че е "за" по-гъвкав решим на пушене.

Депутат от ГЕРБ Емил Димитров посочи аргумента, че в Конституцията на България е записано, че никой не трябва да бъде дискриминиран. "Няма причина да третираме пушачите като втора ръка хора и да ги изкарваме като животни, навън , на студа", подчерта той. По думите му пълната забрана за пушене дискриминира пушачите.

За отмяна на забраната се обяви и народният представител от БСП Корнелия Нинова. Според нея целта на промените не е постигната и тютюнопушенето не е намаляло.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай се обърна към представителите на ГЕРБ с думите, че "те са забъркали тази каша и сега се чудят как да излязат от нея".

Според него това не е проблем на обществото, а на ГЕРБ. "Ако мине забраната, вие след Нова година, ще останете през министър-председател".

От своя страна депутатът от БСП Петър Димитров и член на комисията попита Делян Добрев - "Вие днес за какво се борите? Какво гласуваме днес – оставката на премиера ли?"

Червената депутатка Корнелия Нинова помоли оставката на премиера Бойко Борисов да не бъде аргумент за гласуване в икономическа комисия. "Да не ни плаши с оставка, да я дава като иска – може пък това да е решение", допълня Нинова.

Според председателя на икономическата комисия Мартин Димитров забраната за тютюнопушене на закрито не работи и едва ли с подобни забрани могат да се решат проблемите на страната. Той призова депутатите да се замислят дали подобни мерки трябва да се приемат в тази икономическа криза.

Димитров подчерта, че е бил неприятно изненадан от изказването на премиера за оставката му, защото така той (Борисов, бел. ред.) е поставил колегите си от ГЕРБ в неприятна ситуация.

Водещи

Най-четени