Бракуваха 48 кг сладолед 21.06 | 14:28

Агенцията по безопасност на храните предприе масирани проверки за продажбата на продукта

От Кремена Бедерева

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе масирани проверки на обектите за търговия на едро и дребно, на обектите за обществено хранене и на временни и подвижни обекти (колички и машини) за продажба на сладолед, съобщиха от агенцията.

За периода 10 май – 16 юни инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните провериха 3737 обекта на територията на цялата страна. Издадени са 36 предписания. Издадени са актове 18 акта. Бракувана е 47,56 кг стока.

Най-често констатирани нарушения са свързани с липса на търговски документи за произход и годност на доставения сладолед, пропуски в заверката на лични здравни книжки, липса на етикет върху сладоледа в хладилната витрина.

Проверките са във връзка с летния сезон, когато консумацията на ледения десерт се повишава. Тъй като основен консуматор са децата, с оглед отговорността към безопасността на храните, Агенцията е предприела интензивни проверки на всички видове търговски обекти, имащи отношение към търговията със сладолед.

Инспекторите на БАБХ съблюдават правилното съхранение, спазването на хигиенните изисквания и спазването на търговската документация.

Водещи

Най-четени