Бременните предават вкусовите предпочитания на децата си 11.08 | 15:44

Учени са открили, че майките могат да възпитат полезния навик в подрастващите, още преди те да са се появили на бял свят

От iNews.bg

За много родители е трудно да накарат децата си да ядат зеленчуци. Но има и лесен начин за това - учени са открили, че майките могат да възпитат полезния навик в подрастващите, още преди те да са се появили на бял свят.

Експерти от Изследователския център във Филаделфия смятат, че бебета изграждат своя вкус за здравословни храни още в утробата на майката. Проучването, публикувано в списание "Педиатрия", цитирано от в. Daily mail, установило, че сетивните възприятия се предават от майката на бебето чрез околоплодната течност.

Според ръководителя на изследването Джули Менела, бебетата придобиват усещането за различните вкусове като ванилия, моркови, чесън, анасон, мента, още докато са в утробата, с помощта на околоплодната течност или майчиното мляко.

За да проверят теорията си, изследователите давали на група бременни жени по една капсула, съдържаща чесън и една захар. След което извършили рутинна проба от околоплодната течност.

Учените помолили няколко произволно избрани хора да помиришат пробите. Оказало се, че по-голямата част от тях разпознали пробите на жените, на които е била дадена по-рано капсула с чесън.

Това означава, че и неродените бебета могат да опитват различните вкусове, които приема майката, докато са в утробата й.

Учените обаче искали да докажат дали усещането за ароматите може да бъде създадено преди раждането. За целта те разделили една група бременни жени на три.

Едната група е била помолена да пие сок от моркови всеки ден по време на бременността, другата група - по време на кърменето и последната – да не консумира продукти, съдържащи моркови.

След което, учените включили и децата в експеримента, когато те били достатъчно големи, за да ядат зърнени храни. Бебета били захранвани с тях, както и с вода или сок от моркови.

Изследователите установили, че децата, които са консумирали чрез майките си моркови, докато са били още в утробата, са предпочитали да похапват повече зърнени храни с аромат на морков.

Така, учените стигат до извода, че майки възпитават сетивните възприятия към храните и ароматите, благодарение на това, което самите те ядат.

Следователно, за да се хранят децата здравословно, то и бременната майка трябва да консумира такива храни. Авторът на изследването е убедена, че така се внедрява на децата здравословния начин на хранене и ако бременните жени искат децата им да ядат здравословни храни като броколи, моркови, боб и др., трябва те самите да се хранят с тези храни.


Водещи

Най-четени