Диетата на майките оформяла мозъците на бебетата 13.12 | 20:43

Или защо често обичаме да ядем това, което ядат и нашите майки

От Георги Георгиев

С консумацията на полезна и разнообразна храната бременните жени могат да зададат пътя на децата си към правилното здравословно хранене, смятат учени от университета в Денвър, Колорадо.

Проучване, проведено върху мишки, показало че, че вкусовете и ароматите, които бебетата поемат в майчината утроба и по време на кърмене променят структурата на определени места в мозъците им.

Учените отдавна знаят, че за всички бозайници, хранителния режим на майките влияе на ароматите в амниотичния флуид а по-късно и на кърмата. Те от своя страна определят хранителните навици на децата през целия им живот.

Така например майки, които са пили сок от моркови по време на бременността или кърменето, предразполагали децата си да харесват този аромат повече от останалите.

Всичко това било добре известно на учените. За да направят крачка напред обаче, те се заели да изследват мозъците на новородени мишки и по-специално на т.нар. гломерули – рецептори,които отговарят за отделните миризми и изпращат до мозъка информация за това, което сме помирисали.

Оказало се, че Мишките, които били изложени на силни аромати чрез млякото на своите майки, притежавали гломерули за съответния аромат, които били с 50% по-големи от останалите.

Тези разлики, смятат учените, предлагат задоволително биологично обяснение на въпроса защо децата са по-възприемчиви на по-късни етапи в живота си към аромати, които познават добре в най-ранните си месеци.

Учените обясняват феномена на уголемените гломерули и с еволюционни причини. Системата вероятно е еволюирала у всички бозайници за да предпази техните малки от поглъщане на потенциално опасни храни.

Резултатите от изследването са още една причина бременните и кърмещи жени да се хранят здравословно и разнообразно.

Водещи

Най-четени