Решенията на НЗОК - тежки за здравната ни система 21.02 | 21:55

Според д-р Стойчо Кацаров лимитът на клинични пътеки е абсурд

От Елена Кирилова

Последиците от решенията на Националната здравноосигурителна каса са тежки за цялата здравна система, заяви председателят на УС на "Център за защита на правата в здравеопазването” д-р Стойчо Кацаров, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му лимитът, който НЗОК обяви на клинични пътеки, е абсурд и лишава гражданите от правото, дадено им със закон, да избират къде да се лекуват.

"Това по недопустим начин ни разпределя като някакви квоти между болниците. Аз мисля, че НЗОК трябва незабавно да отмени тези квоти. Ако нямат куража да го направят, наистина да си подадат оставките. Защото последиците от това ще са много тежки и не толкова за болниците и лекарите, които пледират за тези оставки, а последиците са изключително тежки за болните”, категоричен е Кацаров.

По думите му разпределянето като квоти между болниците незабавно трябва да бъде отменено. Ако това не се случи, трябва да бъдат подадени оставки, защото последиците ще са не само за отделния пациент, но и за цялата здравна система.

"От Касата заявяваха намерението си за това и макар че многократно предупреждавахме, и аз и други хора, че това е абсурдно, недопустимо. Това не е само лоша организация на здравеопазването, това не е медицина. И въпреки това те го въвеждат”, заяви д-р Стойчо Кацаров.

Според него в този случай проблемът не може да бъде решен с протести, а ако Българският лекарски съюз иска да каже тежката си дума, може да прекрати своите договори с НЗОК.

Водещи

Най-четени