Българи, гърци и румънци рядко ползват Европейски здравни карти 05.06 | 18:23

Приложение за смартфони напомнят как се използва картата

От iNews.bg

Европейската комисия лансира ново приложение за смартфони с обяснения как се използва Европейската здравноосигурителна карта.

Заедно със съобщенията за това как новата технология може да ни помогне, от Брюксел публикуваха и статистика за издаването на здравните карти в ЕС. Данните показват, че България, Гърция и Румъния са страните с най-малко разпространение на документа.

В България например при малко над 7,5 млн. души изадените Европейски здравни карти са около 139 хил. За сравнение в Швейцария например при население от 7,87 млн. души в обръщение са почти 11 млн. карти.

Европейската здравна карта предоставя достъп до обществени здравни услуги в случай на заболяване или злополука по време на пътуване и временен престой в 31 европейски държави - държавите от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария.

Картата се издава безплатно от националните здравноосигурителни органи и гарантира достъп до спешно лечение при същите условия и цени (в някои страни — безплатно), както на гражданите на съответната страна.

Все пак има и някои разлики, които могат да предизвикат затруднеиня във връзка с използването на картата в отделните страни. Именно по тази причина и от Брюксел издават полезен наръчник как да се използва картата. Приложението е достъпно под iOS, Windows 7 mobile и Android.

Наръчникът включва обща информация за картата, телефонни номера при спешни случаи, информация за покритите от картата лечения и разходи, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържат пътуващите, ако загубят картата си. Приложението е достъпно на 24 езика с възможност за превключване от един език на друг.

Понастоящем 188 милиона души в Европа притежават Европейска здравноосигурителна карта (или удостоверение за заместване) съгласно най-новите данни, предоставени от участващите в схемата държави. Това представлява над 37 % от населението на ЕС.

Водещи

Най-четени