1,7 млрд. смартфона по света до 2017 г. 04.05 | 11:16

Най-голям дял на пазара ще имат устройствата под Android

От Георги Георгиев

Компанията за маркетингови проучвани Ovum предрича, че доставките на смартфони ще продължат да растат, като до 2017 г. ще достигнат до 1,7 млрд. в световен мащаб, пише BGR news.

Според анализаторите повишаващото се търсене ще се движи основно от новите пазари, както и от ръста на смартфоните под Android.

"Android ще доминира на пазара на смартфони през следващите пет години", коментира Адам Лийч, главен анализатор в Ovum. За изминалата година устройствата, снабдени с безплатната операционна система на Google, са заемали 44% от пазара на смартфони, което е ръст от 17% в сравнение с 2010 г.

По оценки на Ovum след 5 години делът на Android ще достигне до 48%, докато този на iOS на Apple ще бъде 27%, което ще е ръст от 23% спрямо миналата година.

Макар че ще остане зад операционната система на Google, Apple ще продължи да бъде ключов играч и иноватор на пазара на смартфони, казват Лийч.

По отношение на останалите големи играчи анализаторите предвиждат, че въпреки бавния си старт лидерът при настолните операционни системи Microsoft ще успее да превърне своята Windows Phone във важен играч на пазара до 2017 г.

Водещи

Най-четени