Български кардиологичен институт "протестира" с билборд 04.04 | 14:09

Билбордът е поставен на един от главните булеварди в Бургас

От Кремена Бедерева

Призовават здравния министър д-р Стефан Константинов, заместника му Гергана Павлова, както и националните консултанти по кардиология Юлия Джоргова и Божидар Финков да подадат оставка по необичаен начин. Искането е от страна на Българския кардиологичен институт (БКИ).

С билборд, монтиран в Бургас на централния булевард "Стефан Стамболов”, между Второ РПУ и кръстовището на "Технополис”, от Българския кардиологичен институт изразяват своето недоволство от работата на ръководството на Министерството на здравеопазването.

Мотиви за исканите оставки са драстичното орязване на средства за инвазивна кардиология и животоспасяващи процедури, които са ограничени до 8 на ден. Според БКИ средствата са орязани по препоръка на националните консултанти по кардиология.

Поводът за нетрадиционния метод на протест срещу здравния министър са намалените с 60% бюджети на най-големите и водещи болници по инвазивна кардиология в България – тези на Българския кардиологичен институт.

От БКИ посочват, че за 3 години - от 2008-ма досега, смъртността от инфаркт в страната е намаляла с 50% благодарение на инвазивните процедури, извършвани в тези болници. Пред 2010 г. в болниците в Плевен, Велико Търново, Ямбол и Варна са лекувани напълно безплатно 19 293 пациенти. Билбордът е монтиран от Български кардиологичен институт (БКИ), чиито 4 болници са най-потърпевши.

Според тях здравният министър е допуснал лични грешки в управлението на сектора, заедно със зам.-министъра и председател на НС на НЗОК Гергана Павлова при осигуряването на лечението на сърдечно болни, онкологично болни, пациенти с трансплантация и нуждаещи се от спешна помощ.

Водещи

Най-четени