Българският лекарски съюз ще съди Здравната каса 17.01 | 14:46

Обвиняват НЗОК, че едностранно е приела цените на медицинските дейности

От Елена Кирилова

Българският лекарски съюз ще съди Националната здравноосигурителна каса за приетите едностранно от нея цени и обеми на медицинските дейности за тази година, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред БНР.

Обвинението към Здравната каса е, че в подписания протокол фигурират едни цени, а на Лекарския съюз са предложени за подписване други. По думите на Райчинов отказът от страна на БЛС е довел до внасяне проблема в Министерски съвет, откъдето той бива решен чрез постановления, но законът не е спазен.

Прехвърлянето на проблема в съда подкрепя и недоволството на Дружеството на анестезиолозите. През тази година парите за лекуване на тежко болен в реанимация вече са 357 лева, а не 500, колко бяха през 2012 г.

Райчинов подчерта, че за спада на цените няма никаква конкретна мотивация, освен финансовите възможности на НЗОК. Това обаче не е съобразено с разходите и нуждите на здравните заведения.

По думите на председателя на БЛС единствените цени на медицинските дейности, които са намалени спрямо предходната година, са тези на интензивните грижи. В другите части обаче има разминаване между договорените между БЛС и Здравната каса.

Водещи

Най-четени