40 млн. лв. има във фискалния резерв от здравни вноски 15.01 | 16:51

Бюджетът на Здравната каса за 2013 г. е 2,710 млрд. лева

От Елена Кирилова

40-те милиона лева, останали от здравни вноски, са във фискалния резерв, заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, цитиран от агенция "Фокус”.

След около 2 г. се очаква средствата за болнична помощ да се увеличи с 40%. Това ще се случи с въвеждането на диагностично свързани групи. Резервът, който тогава ще се формира от вноските, ще трябва да бъде върнат на Здравната каса, за да може да бъде поето увеличението, уточни Цеков.

"В края на миналата година недостигът за разплащане на касата беше 10 240 000 лева, Надзорният съвет взе решение тези средства да бъдат взети от преизпълнението на здравноосигурителни вноски. Разплатихме се и към 31 декември 2012 г. нямахме задължения към доставчиците на услуги и стоки. Проблемът с 40-те милиона лева приключи за нас на 31 декември 2012 г.”, каза Цеков.

Бюджетът на НЗОК за тази година е 2,710 млрд. лева, а тяхното изпълнение вече се реализира, обясни той.

По думите му Надзорният съвет вече е приел правилата за формиране на обемите, дейностите и стойностите на заведенията за болнична помощ. Решено е и през февруари да се проведе среща между НЗОК, представители на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. На нея ще бъде предложена нова формула за усвояване на средствата, които са над бюджета на Здравната каса.

Цеков смята, че за усвояването на парите е нужен автоматизъм и не бива да се пита нито Министерството на финансите, нито Надзорния съвет.

Сумата от 40 млн. лева, която е останала от здравни вноски, се дължи на факта, че Здравната каса плаща 22 млн. ева по-малко за лекарствени продукти, поясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По думите й това се дължи на работата на Комисията по цени и реимбурсиране, както и на законодателните мерки, предприети от МЗ.

Водещи

Най-четени