В Плевен направиха уникална операция с робота Да Винчи 25.03 | 11:40

Такава операция е правена само 8 пъти в света, като от тях 5 са били извършени в САЩ и 3 – в Европа

От Кремена Бедерева

Уникална хирургична интервенция на раково болна жена е била извършена с робота Да Винчи в Клиниката по онкогинекология към УМБАЛ "Д-р Георги Странски” – Плевен. Това каза пред Агенция "Фокус” директорът на лечебното заведение проф. Григор Горчев. Операцията е извършена вчера.

Той обясни, че първичната диагноза на жената е била за съвсем друго заболяване и е била направена друг тип хирургична интервенция. Първичната диагноза е била за рак на тялото на матката, след което е бил отстранен целият орган. "Когато се установи, че се касае за карцином на шийката на матката, трябва да се направи друг тип по-сложна операция, свързана с отстраняване на лимфни възли и раковата тъкан – радикална параметректомия”, посочи проф. Горчев.

По думите му, такива операции са правени само 8 пъти в света, като от тях 5 са били извършени в САЩ и 3 – в Европа. Операцията, извършена от проф. Горчев и неговия екип е продължила около 3 часа, а още утре или вдругиден жената ще бъде пусната за домашно лечение.

Подобни операции се правят и без роботизираната система Да Винчи, но те траят много дълго време и са свързани с много голяма кръвозагуба, а след това престоят на пациента е най-малко 12 дни в болницата. Жената, оперирана от проф. Горчев, е загубила едва около 10 мл кръв.

Според проф. Горчев, тази жена няма да има проблеми в бъдеще и ще се възстанови. По думите му, това е смисълът на модерната хирургия – почти никаква кръвозагуба, много голяма точност на движенията и бързо възстановяване на пациента.

В края на миналата година имаше липса на финансиране за инструментите, използвани при работата с робота Да Винчи, но проф. Горчев обясни, че този проблем е бил разрешен.

"Има финансиране за операциите на 100 раково болни жени. В сравнение с минали години, за тази година финансирането е за повече жени, но за жалост у нас има много болни жени”, посочи лекарят. Финансирането за системата се осигурява година за година и в края на 2011 г. ще се водят нови преговори за средства и сключване на договори.

По думите на проф. Горчев по финансиране за роботизираната система, България се доближава до това в Италия и Франция. "При нас моделът на финансиране е междинен – има програма от Министерство на здравеопазването, а се финансира от НЗОК”, поясни той.

Водещи