В цялата страна протестират срещу забраната за пушене 22.11 | 07:07

Във всички по-големи градове под мотото „Бунтът на масите“ собственици на заведения и клиенти ще протестират срещу забраната

От Гергана Златкова

Днес ще се проведе първият национален протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения.

Той ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, В. Търново, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Собственици и клиенти на заведения ще изразят несъгласието си с въведената от 1 юни т.г. забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места под мотото "Бунтът на масите".

Празни маси, стоящи на площада, ще символизират ситуацията в ресторантьорския сектор, който е в колапс след въведената забрана.

Срив в оборотите беше отчетен още в летния сезон, а с настъпването на есенно-зимното застудяване приходите на някои места спаднаха с близо 90%.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че въпреки внесеното предложение на двамата депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов забраната да бъде отменена, такива мерки не се предвиждат.

Според организаторите на протеста на карта е поставено съществуването на хиляди заведения – особено на по-малките, а хиляди хора ежедневно губят работните си места.

Те отбелязват изрично, че това не е протест за защита на употребата на тютюн и не е политически. Исканията им са чисто икономически – за правото им да извършват стопанска дейност и да запазят персонала и инвестициите, които са направили в услуга на обществото.

Исканията на организаторите на протеста са:

  1. Изготвяне на икономическа оценка на въздействието на въведената рестриктивна мярка и получаване на компенсации от държавата за пропуснати ползи и понесени загуби от приемането на този закон.
  2. Спешно регламентиране на възможност за обособяване на заведения (или части от заведения) за обществено хранене и развлечения, достъпни за пушачи.
  3. Въвеждане на стимули за доброволно приемане на забраната, вкл. данъчни бонуси за тези, които изберат да забранят пушенето в собствените си заведения.

В София протестът ще започне от 15.30 часа на пл. Народно Събрание.

Водещи

Най-четени