Вие сте това, което мислите, че ядете 25.05 | 14:45
Субективното усещане за ситост може да повлияе реално върху хормоналните нива в организма

"Вие сте това, което което мислите, че ядете" - по този начин можем да променим известната сентенция за храненето, ако вземем предвид резултатите от ново изследване на университета Йеил по въпроса за субективното усещане на човека при приемането на храна.
В резултат на проучването, изследователите достигнали до извода, че състоянието на ума при хората влияе пряко на начина, по който те се чувстват физически задоволени след хранене. То определя до каква степен ще продължат да се чувстват гладни и евентуално дали ще консумират допълнителна храна, което да доведе до преяждане.
Резултатите от изследването, които могат да се превърнат във важен фактор в борбата срещу затлъстяването, са публикувани в онлайн изданието Health Psychology.
Изследователският екип от Йеил се е фокусирал върху нивата на хормона грелин, или така нареченият хормон на глада, който се отделян в храносмилателния тракт и контролира нивото на холестерол в кръвта. Оттам и стимулира апетита и чувството на глад. Нивата на грелин обикновено се повишават преди хранене и намаляват след това. Колкото по-високи са те, толкова по-вероятно е човек да преяде.
По време на проучването на изследваните лица бил даден млечен шейк с енергийност от 380 калории. На едната група те казали, че шейкът е висококалоричен и всъщност съдържа 620 калории, на другата – че е диетичен и притежава едва 140 калории. При хората, на които било казано, че храната е калорична, се наблюдавано драматично намаляване на хормона на глада, докато при участниците, които вярвали, че пият диетичен шейк, нивото на хормона не се променило чувствително.
"Изследването показа, че настройката на ума може значително да повлияе върху чувството на физическо задоволяване", споделя водещият автор на изследването Алия Кръм от факултета по психология към Йеил. "Мозъкът може да бъде излъган в усещането си за ситост или за незадоволеност. Това усещане зависи много от това, което хората вярват, че консумират отколкото от реалната калоричност на храната", допълва тя.
Най-интересното в случая е, противно на разпространената логика консумацията на храни, които са обявени за калорични може да даде по-добри резултати при опити за отслабване от храните, обявени за диетични, поради намалено по психичен път ниво на хормона грелин, обясняват изследователите.
Водещи
-
Димо Алексиев влиза в затвора за година и половина, реши съдът на първа инстанция
Ще си вземе шофьорската книжка малко след излизане от пандиза
30.07 | 21:00
-
Тол камерите заснеха кола със средна скорост 202 км/ч на АМ „Тракия”
Друга летя със 181 км/ч по „Европа”
30.07 | 20:13
Най-четени
-
Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова дадоха първо интервю след освобождаването си от затвора
Заплахи и притискания
30.07 | 10:59
-
Възпяха Десислава Иванчева в стихове
Тя е героиня във вдъхновената от Радой Ралин и Алеко книга "През Банкя до Харвард и назад" на...
30.07 | 15:00
-
Тази седмица влизат в сила ключови промени за движението по пътищата и за наказателната отговорност на шофьорите
Критики към новите мерки
30.07 | 09:59
-
Борисов: Имаше 4 години да се закупи някаква техника, ако е имало воля
Не е имало воля. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
30.07 | 11:15