Вие сте това, което мислите, че ядете 25.05 | 14:45
Субективното усещане за ситост може да повлияе реално върху хормоналните нива в организма

"Вие сте това, което което мислите, че ядете" - по този начин можем да променим известната сентенция за храненето, ако вземем предвид резултатите от ново изследване на университета Йеил по въпроса за субективното усещане на човека при приемането на храна.
В резултат на проучването, изследователите достигнали до извода, че състоянието на ума при хората влияе пряко на начина, по който те се чувстват физически задоволени след хранене. То определя до каква степен ще продължат да се чувстват гладни и евентуално дали ще консумират допълнителна храна, което да доведе до преяждане.
Резултатите от изследването, които могат да се превърнат във важен фактор в борбата срещу затлъстяването, са публикувани в онлайн изданието Health Psychology.
Изследователският екип от Йеил се е фокусирал върху нивата на хормона грелин, или така нареченият хормон на глада, който се отделян в храносмилателния тракт и контролира нивото на холестерол в кръвта. Оттам и стимулира апетита и чувството на глад. Нивата на грелин обикновено се повишават преди хранене и намаляват след това. Колкото по-високи са те, толкова по-вероятно е човек да преяде.
По време на проучването на изследваните лица бил даден млечен шейк с енергийност от 380 калории. На едната група те казали, че шейкът е висококалоричен и всъщност съдържа 620 калории, на другата – че е диетичен и притежава едва 140 калории. При хората, на които било казано, че храната е калорична, се наблюдавано драматично намаляване на хормона на глада, докато при участниците, които вярвали, че пият диетичен шейк, нивото на хормона не се променило чувствително.
"Изследването показа, че настройката на ума може значително да повлияе върху чувството на физическо задоволяване", споделя водещият автор на изследването Алия Кръм от факултета по психология към Йеил. "Мозъкът може да бъде излъган в усещането си за ситост или за незадоволеност. Това усещане зависи много от това, което хората вярват, че консумират отколкото от реалната калоричност на храната", допълва тя.
Най-интересното в случая е, противно на разпространената логика консумацията на храни, които са обявени за калорични може да даде по-добри резултати при опити за отслабване от храните, обявени за диетични, поради намалено по психичен път ниво на хормона грелин, обясняват изследователите.
Водещи
-
400 лева и 300 евро за „пътя към сцената“
Арест за инспектори, изнудвали екипа на Роби Уилямс
29.09 | 18:20
-
Ивелин Михайлов: Влогър защитава тези на Пеевски и многократно ме заплашва с убийство от негово име
Той коментира заплахите срещу него през уикенда и твърди, че те са след серия от заплахи,...
29.09 | 18:00
-
Руска ракета е ударила полското посолство в Киев
Никой не е пострадал и амбасадата продължава да работи нормално
29.09 | 17:45
Най-четени
-
Зафиров: Държавата е в състояние да реши водната криза и да се противопостави на спекулантите
Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет на БСП Атанас Зафиров във Варна на...
29.09 | 10:15
-
Борисов: Националите по волейбол са истинските обединители на нацията
С тази победа „Скуадра адзура“ защити световната си титла от 2022 г. и завоюва общо пето злато...
29.09 | 09:59
-
Лошото време блокира туристи по островите в Гърция
Полицията е помогнала на 12 души, които са били блокирани на пътя Закинтос – Аликес, който е...
29.09 | 14:29
-
Приятелката на Алекс Николов: Този финал доказа, че упоритостта ражда легенди
След сребърния медал на Алекс Николов от Световното първенство по волейбол, неговата приятелка...
29.09 | 12:15